Landelijke Hebon-studie van start

Array

Afgelopen week is de Hebon-studie, een grootschalig onderzoek onder families met een verhoogd risico op borst- en eierstokkanker, van start gegaan. Ruim 30.000 vrouwen (en 6.000 mannen) ontvangen deze maand en in het voorjaar van 2013 een uitnodiging om deel te nemen. De afdelingen Klinische Genetica van alle UMC’s, dus ook die van het UMC St Radboud, doen mee.

Als borstkanker of eierstokkanker veel voorkomt in je familie, hangen ingrijpende beslissingen over preventieve operaties aan borsten of eierstokken af van goed advies over hoe hoog het risico op kanker precies is. Vooralsnog is echter onduidelijk waarom sommige vrouwen een hoog en andere een veel lager risico lopen. Hiervoor is veel meer informatie nodig, niet alleen over de erfelijke oorzaken, zoals veranderingen (mutaties) in bepaalde genen, maar ook over leefgewoonten.

Erfelijkheidsonderzoek
Leden van families waarin veel borst- en eierstokkanker voorkomt kunnen zich sinds midden jaren negentig laten testen door middel van erfelijkheidsonderzoek. Veranderingen (mutaties) in de zogenaamde BRCA1- en BRCA2-genen worden echter maar in een klein deel van de families gevonden. Met de Hebon-studie proberen klinische genetici de kennis over erfelijke oorzaken te vergroten, waardoor in de toekomst niet alleen de BRCA1/2-families, maar ook andere belaste families goed geïnformeerd kunnen worden.

Ruim 30.000 vrouwen
Deze maand zullen ruim 30.000 vrouwen (en 6.000 mannen) uit families met een verhoogd risico een uitnodiging ontvangen om aan de Hebon-studie deel te nemen. Hebon staat voor Hereditair Borst- en eierstokkanker Onderzoek Nederland. Aan deelnemers wordt onder meer gevraagd een online vragenlijst in te vullen. Hun antwoorden zullen bijdragen aan meer kennis over de risico’s op kanker en zodoende betere adviezen voor deze families.
De Programmacommissie Erfelijkheid van Borstkankervereniging Nederland (BVN) ondersteunt om die reden deelname aan de Hebon-studie. De studie wordt uitgevoerd door een multidisciplinair team van clinici en onderzoekers van alle Universitair Medische Centra en het Nederlandse Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en wordt gefinancierd door ZonMw, KWF kankerbestrijding en Pink Ribbon.

bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen