Nieuwe stijging dierproeven in Nederland onacceptabel

Array

Den Haag 18 december 2012 – EDEV – Een DIER Een VRIEND, voorzitter van de European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), betreurt dat het aantal dierproeven in Nederland opnieuw is gestegen. Dit blijkt uit het jaarlijkse dierproevenrapport `Zodoende’ dat vandaag door het Ministerie van VWS gepresenteerd werd. EDEV vindt dat de overheid een dierproevenquota in moet stellen om het aantal dierproeven drastisch te verlagen. Bijna 80% van de dierproeven die worden uitgevoerd zijn namelijk niet eens verplicht. Bovendien word in ongeveer 90% van de gevallen geen pijnbestrijding toegepast.

Deze dierproevenquota houdt in dat de overheid een vast percentage neemt waarmee het aantal dierproeven per jaar moet dalen. Dit is in het verleden (1984) ook gedaan in Nederland door toenmalig staatssecretaris Van der Reijden, en dit leidde daadwerkelijk tot een vermindering van het aantal dierproeven. Dierproefnemers zeggen te werken met een zogenaamd `3V-beleid’. De V’s staan voor Verminderen, Verfijnen en Vervangen. Echter, in de praktijk is hier niet veel van te merken.

“EDEV kent het `1A-beleid’, waarbij de A staat voor Afschaffen”, aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van EDEV – Een DIER Een VRIEND “Dierproeven zijn wetenschappelijk onjuist, want een dier is geen mens en dus zal je nooit een resultaat uit dierproevenonderzoek verkrijgen dat gegarandeerd geschikt is voor de mens. ”

bron: Stichting EDEV

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen