Onderzoek in het kader van stimuleringsprogramma Welzijn Nieuwe Stijl

Array

De welzijnssector is net als de zorg volop in beweging. Een actueel thema is het stimuleringsprogramma Welzijn Nieuwe Stijl. Dit programma is een poging betere aansluiting te vinden bij de Wmo, die een participatiesamenleving beoogt te bewerkstelligen, waarin de eigen kracht en verantwoordelijkheid van de burger centraal staat. Dit gaat tevens gepaard met stevige bezuinigingen. De ontwikkelingen vragen een aangepaste werkwijze van sociale professionals en maatschappelijk welzijnsinstellingen.

Sinds 2011 maakt SOM (Samenwerkende Organisaties Maatschappelijk Welzijn Amsterdam) gebruik van de dienstverlening van SIGRA. De aangesloten welzijnsorganisaties bieden in Amsterdam maatschappelijke dienstverlening, waaronder schulddienstverlening, maatschappelijk werk en ouderenwerk. Dit jaar is met ondersteuning vanuit SIGRA een HRM-netwerk SOM opgestart waarbij hoofden P&O elkaar ontmoeten en samenwerken op actuele thema’s rond arbeidsmarkt, opleidingen en personeel.

De ontwikkelingen rondom Welzijn Nieuwe Stijl doen belangrijke vragen rijzen rondom competentiemanagement en het creeren van draagvlak: Wat moet een sociaal werker aan Welzijn Nieuwe Stijl-competenties in huis hebben? Wat heeft de sociaal werker nodig om anders te gaan werken? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat Welzijn Nieuwe Stijl wordt gedragen door sociaal werkers in de regio Amsterdam? Dit is bij uitstek een thema dat zich leent voor een gezamenlijke aanpak. Om die reden is vanuit het HRM-netwerk besloten tot het opzetten van een onderzoek dat naar verwachting zeer praktische handvatten zal opleveren, waar de organisaties aangesloten bij de SOM gebruik van kunnen maken. Een stagiaire is in november met dit onderzoek gestart. De resultaten worden in april 2013 verwacht.

bron: Sigra

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen