Grote Europese subsidie voor grensoverschrijdend onderzoek

Amsterdam, 20 december 2012. Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut –  Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) hebben, samen met collega’s van het Wellcome Trust Sanger Institute (WTSI) in Engeland, een prestigieuze ERC Synergy Grant bemachtigd. Met deze subsidie van bijna vijftien miljoen euro gaan zij op zoek naar nieuwe behandelmethoden op maat.

COMBATCANCER
De European Research Council (ERC) maakte gisteren bekend welke Europese projecten de Synergy Grant kregen toebedeeld. Van de meer dan zevenhonderd aanvragen werden in drie selectierondes slechts elf voorstellen geselecteerd voor financiele ondersteuning. Een daarvan was ‘COMBATCANCER’, een gezamenlijk project van het NKI-AVL en het WTSI. Het bedrag van bijna vijftien miljoen dat voor het project is toegekend zal worden gebruikt om effectievere op de persoon toegesneden behandelmethoden tegen kanker te ontwikkelen. De nadruk zal liggen op borstkanker, longkanker, melanoom en darmkanker.
Unieke expertise bijeen
De samenwerking brengt unieke expertise bijeen: het WTSI is internationaal leidend bij het identificeren van de afwijkingen in het tumor-DNA en het bepalen van de gevoeligheid van kankercellen voor geneesmiddelen, het NKI-AVL is toonaangevend in het ontrafelen van resistentie tegen antikankermiddelen. Daarbij wordt in het NKI-AVL gebruik gemaakt van geavanceerde genetische screeningmethoden in celcultuur en diermodellen. Gezien de complexiteit en de grote databestanden die hierbij worden gegenereerd maken ook computationele analyses een belangrijk onderdeel uit van dit ambitieuze project.

 

COMBATCANCER is één van de drie projecten die aan Nederlandse onderzoekers zijn toegekend. Verder werden vier projecten toegekend aan Engelse en vier aan Duitse onderzoeksgroepen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen