Grote Europese subsidie voor grensoverschrijdend onderzoek

0
158

Amsterdam, 20 december 2012. Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut –  Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) hebben, samen met collega’s van het Wellcome Trust Sanger Institute (WTSI) in Engeland, een prestigieuze ERC Synergy Grant bemachtigd. Met deze subsidie van bijna vijftien miljoen euro gaan zij op zoek naar nieuwe behandelmethoden op maat.

COMBATCANCER
De European Research Council (ERC) maakte gisteren bekend welke Europese projecten de Synergy Grant kregen toebedeeld. Van de meer dan zevenhonderd aanvragen werden in drie selectierondes slechts elf voorstellen geselecteerd voor financiele ondersteuning. Een daarvan was ‘COMBATCANCER’, een gezamenlijk project van het NKI-AVL en het WTSI. Het bedrag van bijna vijftien miljoen dat voor het project is toegekend zal worden gebruikt om effectievere op de persoon toegesneden behandelmethoden tegen kanker te ontwikkelen. De nadruk zal liggen op borstkanker, longkanker, melanoom en darmkanker.
Unieke expertise bijeen
De samenwerking brengt unieke expertise bijeen: het WTSI is internationaal leidend bij het identificeren van de afwijkingen in het tumor-DNA en het bepalen van de gevoeligheid van kankercellen voor geneesmiddelen, het NKI-AVL is toonaangevend in het ontrafelen van resistentie tegen antikankermiddelen. Daarbij wordt in het NKI-AVL gebruik gemaakt van geavanceerde genetische screeningmethoden in celcultuur en diermodellen. Gezien de complexiteit en de grote databestanden die hierbij worden gegenereerd maken ook computationele analyses een belangrijk onderdeel uit van dit ambitieuze project.

 

COMBATCANCER is één van de drie projecten die aan Nederlandse onderzoekers zijn toegekend. Verder werden vier projecten toegekend aan Engelse en vier aan Duitse onderzoeksgroepen.