MedicijnBalans publiceert informatie nieuwe diabetesmiddelen: DPP-4-remmers

Array

Op de website www.medicijnbalans.nl kunnen voorschrijvers vanaf vandaag ook alle feitelijke informatie vinden over DPP-4-remmers (dipeptidyl peptidase-4-remmers), een nieuwe groep geneesmiddelen voor de behandeling van diabetes mellitus type 2. Daarnaast geven experts op de site in een webcast hun visie op deze nieuwe geneesmiddelen. Met de informatie wil Medicijnbalans het rationeel voorschrijven van nieuwe medicijnen bevorderen en een platform bieden voor discussie onder zorgverleners. Eerder dit jaar werd op de MedicijnBalans informatie gepubliceerd over GLP-1-agonisten en de nieuwe orale anticoagulantia.

Rationeel voorschrijven
In de webcast gaan dr. Bas Houweling (kaderhuisarts diabetes en voorzitter Stichting Langerhans) en prof. dr. Bruce Wolffenbuttel (internist/endocrinoloog in het UMCG in Groningen) met elkaar in gesprek over het juiste gebruik van DPP-4 remmers. Houweling roept collega-huisartsen en onderzoekers op om ‘secuur’ te blijven kijken naar de mogelijke voordelen van de nieuwe medicijnen, die een veelvoud kosten van de gangbare middelen. Wolffenbuttel staat positief kritisch tegenover de komst van de DPP-4-remmers, die vanaf 2007 in Nederland zijn geïntroduceerd. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) raadt vooralsnog het gebruik van deze nieuwe medicijnen in de huisartsenpraktijk af.

MedicijnBalans is een programma van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), gefinancierd door het ministerie van VWS. Doel is het bevorderen van het rationeel voorschrijven van nieuwe geneesmiddelen, of van bestaande geneesmiddelen met een nieuw geregistreerd indicatiegebied. Dit gebeurt door het aanbieden van neutrale, toegankelijke en direct toepasbare informatie voor de voorschrijfpraktijk. Daarnaast dragen experts, critici en registratiehouders bij aan een compleet beeld van een medicijngroep.

Discussie
Medicijnbalans faciliteert de op haar website ook de discussie over nieuwe geneesmiddelen. Voorschrijvers kunnen zich registreren en in gesprek gaan met collega’s en andere deskundigen. Elke maand schrijft een expert een column en via een poll wordt de mening van zorgprofessionals gevraagd.

2013
Medicijnbalans vraagt bovendien om input van specialisten, (huis)artsen, praktijkondersteuners, apothekers(assistenten) en andere zorgprofessionals voor de activiteiten in 2013 voor de keuze van te onderzoeken nieuwe geneesmiddelen. Alle ideeen zijn welkom via medicijnbalans@medicijngebruik.nl. 

 

Bezoek de website www.medicijnbalans.nl en registreer uzelf om alle informatie te zien en bij te dragen tot de discussies. U kunt ons ook volgen via Twitter:  @medicijnbalans en @Medicijngebruik.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen