Zorgmedewerkers Altenova leggen werk neer

Vandaag leggen zorgmedewerkers van verpleeghuis Altenova verenigd in Abvakabo FNV tussen 13:00 en 15:30 het werk neer. Zij willen goede zorg kunnen leveren en gezond hun werk kunnen doen. Maar omdat de Arnhemse zorginstelling Pleyade, waar het verpleeghuis onderdeel van is, het geld voor de zorg niet voldoende aan zorg besteedt, kan dat nu niet. Tijdens een actiebijeenkomst in het Posttheater in Arnhem spreken bewoners en familieleden hun steun uit voor de acties van de zorgmedewerkers. Tijdens de werkonderbreking is een basisbezetting en een calamiteiten team beschikbaar om de zorg en veiligheid van bewoners te waarborgen.

In het Posttheater zullen van 13:30 tot 15:00 uur diverse bewoners en familieleden vertellen over hoe zij de zorg bij Pleyade ervaren. Een voormalig bewoner spreekt uit ervaring: “De mensen op de werkvloer deden hartstikke hun best, maar het was gewoon niet bij te benen. Te weinig personeel.” Dit wordt bevestigd door andere bewoners: “Het ligt niet aan die dames, die willen wel, maar die hebben gewoon te weinig tijd”. Een familielid van een bewoner van Altenova: “De zorginstelling heeft dit jaar 1,7 miljoen euro extra gekregen voor meer personeel. Maar waar zijn die extra mensen?”

Al enkele maanden voeren de zorgmedewerkers actie voor meer handen aan het bed en vaste gezichten op de afdeling. Op 3 november leidde dit reeds tot een werkonderbreking. De constructieve gesprekken die, op initiatief van Abvakabo FNV, de afgelopen weken plaatsvonden met directeur Jonkergouw zijn vorige week door Pleyade opgeblazen. De directie wilde opeens geen afspraken meer maken over bijvoorbeeld de besteding van de 1,7 miljoen euro die Pleyade van het Rijk heeft gekregen voor extra handen aan het bed. Terwijl Abvakabo FNV en Pleyade goed op weg waren om tot een akkoord te komen. In plaats van afspraken voor goede zorg, kondigde Pleyade afgelopen week juist aan dat er nog verder gekort gaat worden op het zorgpersoneel.

Tevens wordt vanmiddag de tussenstand gepresenteerd van het aantal emails dat sinds vorige week aan de directie van Pleyade is gestuurd. Vanuit de hele wereld werd verontwaardigd gereageerd toen Pleyade recent in het nieuws kwam omdat zij de politie had ingeschakeld om Abvakabo FNV medewerkers en een Tweede Kamerlid aan te houden. De vakbondsmedewerkers en parlementarier wilden in pauze tijd met de medewerkers spreken, maar dit werd niet geaccepteerd door de zorginstelling die de politie liet aanrukken. Pleyade voert een strikt antivakbondsbeleid waarin het vakbondsmedewerkers niet toe is gestaan met mensen op de werkvloer te spreken.

Voor het zorgpersoneel verenigd in Abvakabo FNV is nu de maat vol: “Wij voelen ons niet meer serieus genomen door de directie van Pleyade. Als we met nog minder mensen onze bewoners moeten gaan verzorgen vrezen we voor de kwaliteit van zorg. Wij hebben dit aangegeven aan directeur Jonkergouw én aan de ondernemingsraad maar met onze zorgen wordt niets gedaan. Het management en de ondernemingsraad hinderen ons zelfs actief bij de acties die wij voeren als wij voor onszelf en onze bewoners willen opkomen”, aldus een zorgmedewerker.

Recente artikelen