Gelijke tarieven man en vrouw bij overlijdensrisicoverzekeringen

man vrouw sekseSinds 21 december zijn die tarieven voor mannen en vrouwen voor een overlijdensrisicoverzekering ook echt gelijk. Zoals het Europese Hof bepaalde wordt er nu geen onderscheid meer gemaakt tussen mannen en vrouwen. Dat er onderscheid bestond tussen mannen en vrouwen was op zich niet heel vreemd. Het is tenslotte zo dat vrouwen gemiddeld genomen langer leven dan mannen. En dat de kans dat ze op een bepaalde leeftijd komen te overlijden dus net iets kleiner is dan bij mannen van dezelfde leeftijd. Bij overlijdensrisicoverzekeringen (die een bedrag uitkeren bij het overlijden van de verzekerde) betaalden vrouwen om die reden aanmerkelijk minder premie dan mannen.

Onderzoek naar premieverschillen
Met het wegvallen van het onderscheid is het de vraag of vrouwen nu veel meer moeten betalen, of mannen veel minder. Wij deden direct vandaag een onderzoek naar de nieuwe premies om te zien hoe dat zit.
Daarvoor keken we naar een niet rokende vrouw van 43 jaar. Ze wil voor 25 jaar een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering afsluiten die 135.00 euro uitkeert wanneer ze komt te overlijden. En we keken naar een niet rokende man van 39 jaar. Hij wil voor 30 jaar een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering afsluiten die 200.00 euro uitkeert wanneer hij komt te overlijden.
Wat blijkt? In de meest extreme gevallen moet de vrouw 33% tot 37% meer premie betalen dan wanneer ze vandaag een overlijdensrisicoverzekering zou afsluiten. Dat geldt voor overlijdensrisicoverzekeringen van Leidsche verzekeringen, Brand New Day en Generali. Maar er zijn ook aanbieders zijn waarbij de vrouw juist minder premie gaat betalen. Bijvoorbeeld bij OHRA: tot wel 22% minder. Gemiddeld genomen betaalt de vrouw uit ons voorbeeld ruim 11% meer premie.
Mannen gaan over het algemeen minder betalen, gemiddeld zo’n 10% minder. Met uitschieters van rond de 25-40%  minder bij ABN AMRO, SNS Bank en OHRA. Vreemd genoeg zijn er ook aanbieders waarbij de man meer gaat betalen. Bij overlijdensrisicoverzekeringen van ASR Verzekeringen en Generali betaalt de man uit ons voorbeeld tot wel 10% meer premie. Deze verzekeraars hebben duidelijk dit moment uitgekozen om sowieso een premiewijziging door te voeren.

Bekijk het volledige onderzoek.

Wat betekenen die verschillen?

Houdt dit nu in dat de vrouw uit ons voorbeeld tot 37% meer premie moet betalen? We werken het nog iets verder uit: stel dat de vrouw gister een overlijdensrisicoverzekering bij Generali zou afsluiten. Ze had dan per maand 27,94 euro betaald. Met een looptijd van 25 jaar betekent dat in totaal een premiebedrag van 8.382 euro. Sluit deze vrouw uit het voorbeeld dezelfde overlijdensrisicoverzekering bij Generali vandaag af, dan betaalt ze per maand 38,44 euro. Over 25 jaar betekent dat 11.532 euro. Dat maakt dat ze over de hele looptijd 3.150 euro duurder uit is.

Kiezen op premie?

Dat er verzekeraars zijn die hun premies verlagen maakt ze niet direct tot de beste keuze in elke situatie. Juist het feit dat er zulke grote verschillen bestaan tussen de verschillende verzekeraars geeft aan dat het de moeite waard is om te vergelijken. Niet alleen zie je dan direct welke premie in jouw situatie van toepassing is, maar ook of er verschillen zitten in productvoorwaarden.

Vragen?

Heb je vragen over gelijke tarieven voor man en vrouw bij levensverzekeringen? Of over overlijdensrisicoverzekeringen in het algemeen? Neem dan gerust telefonisch contact met ons op. Op werkdagen zijn we bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur. Natuurlijk kun je ook even mailen naar [email protected].

Bron: Independer

Recente artikelen