Schippers laat niet onderzoeken of VS Nederlandse EPD kan inzien

Array

privicyMinister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) laat niet onderzoeken of het scenario dat de Verenigde Staten Nederlandse elektronische patientendossiers kan inzien, realistisch is. Zij wacht liever de uitkomsten af van het overleg tussen de vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) en de Amerikaanse ICT bedrijf CSC, bouwer en beheerder van het Landelijk Schakelpunt (lsp). De VZVZ heeft een verklaring geeist van CSC, waarin staat dat het risico is uitgesloten dat de inhoud van medische dossiers kan worden verstrekt aan Amerika. Minister Schippers stelt dat het de rol van de toezichthouders, de Inspectie voor de gezondheidszorg en het CBP (College Bescherming Persoonsgegevens), is om toezicht te houden op de inrichting van de informatiesystemen en het beheer daarvan. Het CBP heeft reeds gewaarschuwd dat alleen de Nederlandse wet niet helpt tegen de Patriot act.

De doorstart van het EPD moet in elk geval een stuk veiliger zijn dan het systeem dat vorig jaar werd afgekeurd. Er is maar weinig veranderd aan de privacyrisico’s, ook al is er geen centrale database. Koepelorganisatie VZVZ is nu van plan om artsen en apothekers alleen toegang te geven tot regionale gegevens. Een schakelpunt dat toegang geeft tot de dossiers die bij huisartsen en apothekers liggen is veiliger, stelt de organisatie. Maar dat is niet veiliger, er is nog steeds één centraal toegangspunt tot alle informatie is en doordat heel veel mensen via dat toegangspunt informatie kunnen opvragen. Aan de beveiliging tegen onbevoegd opvragen van gegevens is eigenlijk niets veranderd. Suichies stelt dat er dan wel geen sprake is van een centrale database, maar dat het LSP in feite zorgt voor een virtuele database.

De minister van VWS bereidt wel een wetsvoorstel voor waarin zij de belangrijkste randvoorwaarden, zoals toestemming, inzage en sancties bij misbruik, voor uitwisseling van patientengegevens wettelijk gaat regelen. Momenteel maken de regio’s Twente en Nijmegen al gebruik maken van het LSP. Vanaf het eerste kwartaal 2013 volgen ook andere regio’s. CSC won in 2005 samen met de Amerikaanse databasesoftwareleverancier Intersystems de Europese aanbesteding onder verantwoordelijkheid van Nictiz, destijds beheerder van het LSP. De VZVZ is eind 2011 opgericht op initiatief van de koepels van huisartsen (LHV), huisartsenposten (VHN), apotheken (KNMP), ziekenhuizen (NVZ) in samenwerking met Nictiz en met steun van de patientenfederatie NPCF.

Bronnen: Computable, Webwereld.nl, ZDnet.com,  Van-doorne.com

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen