Vierde tabloid proeftuinen vernieuwend zorgaanbod

Array

paraplu ActizVierde tabloid proeftuinen vernieuwend zorgaanbod. Over de voorbereidingen voor overheveling geriatrische revalidatiezorg naar Zorgverzekeringswet
Per 1 januari 2013 is het zo ver: dan wordt geriatrische revalidatiezorg overgeheveld naar de Zorgverzekeringwet. Vanaf 2010 zijn zorgorganisaties en ketenpartners zich aan het voorbereiden op deze overheveling, met ondersteuning van het ministerie van VWS. De vierde tabloid proeftuinen van vernieuwend zorgaanbod toont voorbeelden van goede samenwerking rond geriatrische revalidatiezorg.

In 16 proeftuinen is de afgelopen jaren geexperimenteerd met een vernieuwend zorgaanbod voor de geriatrische revalidatiezorg. Vernieuwingen die samenhangen met de overheveling van AWNZ naar ZVW. Goede samenwerking in de gehele keten, van onder andere ziekenhuis, verpleeghuis en thuiszorg is een cruciaal aspect voor een effectieve revalidatie. Daarom staat dit aspect in de vierde en laatste tabloid over de proeftuinen centraal. De proeftuin Zorggroep Zuid Gelderland (ZZG) in Nijmegen zocht samenwerking met diverse ziekenhuizen in de regio. En Evian Oostergouw in Zaandam heeft de lijnen rond de zorg voor geriatrische revalidanten zo kort mogelijk gemaakt.

Vooruitblik
Ook al is al veel werk verricht in de afgelopen jaren, de transitie zal nog veel werk en tijd vergen van zorgorganisaties. In een vooruitblik naar 2013 zegt Patricia Geerts, beleidsmedewerker ActiZ: “De overheveling vraagt ook komend jaar veel van zorgaanbieders in de geriatrische revalidatiezorg. Als advies zou ik hen willen meegeven om bij het oplossen van de aanloopproblemen en de kinderziektes vooral het eindperspectief voor ogen te houden: meer ruimte om deze zorg naar eigen inzicht en samen met de client vorm te geven.

Meer voorbeelden van vernieuwingen in de proeftuinen zijn te vinden in eerdere tabloids.

Lees ook de weblog van Aad Koster Stelselwijzigingen in de ouderenzorg gaan niet vanzelf

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen