Q-koortsepidemie voorbij

rivm-300x116Het aantal gemelde patienten met Q-koorts is in 2012 verder gedaald. Het RIVM ontving dit jaar 68 meldingen van patienten met Q-koorts. In 2011 waren er nog 81 meldingen, het jaar daarvoor 504. De Q-koortsepidemie is daarmee voorbij.

De 68 meldingen zijn afkomstig uit 54 verschillende gemeenten. Zes meldingen kwamen uit Drachten. Er werden tot nu toe 5 patienten gemeld die de infectie mogelijk via hun werk hebben opgelopen. Ruim de helft (54%) van de gemelde patienten werd opgenomen in het ziekenhuis. Dat is vergelijkbaar met het jaar ervoor, maar aanzienlijk hoger dan in de jaren 2008 tot en met 2010. Toen lag het percentage patienten dat werd opgenomen steeds rond de 20%. Artsen herkennen de symptomen van Q-koorts nu beter.

De gemiddelde leeftijd van de patienten is 53 jaar en ligt daarmee iets hoger dan in de voorgaande jaren. Drie kwart van de patienten is man, terwijl dit percentage in voorgaande jaren lager lag: rond de 60%.

Meer informatie over Q-koorts in het webdossier.

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen