Dokter op dinsdag: ‘Hoe voorkom ik een alcoholvergiftiging bij mijn kind? ’

jongeren en alcoholDr. Jan Widdershoven, kinderarts bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis,  verzorgt op dinsdag 22 januari 2013 de Dokter op Dinsdag-lezing van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ook in het Jeroen Bosch Ziekenhuis melden zich regelmatig jongeren met een alcoholcoma.  Welke schade richt dat aan en wat kun je als ouder doen om dat te voorkomen? De lezing vindt plaats in het Auditorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en begint om 19.00 uur.  Aanmelden is wenselijk, dit kan via [email protected] of             (073) 553 6577      .

Alcohol bij jongeren is een maatschappelijk probleem, waar veel misvattingen over bestaan. “Het is helemaal geen goed idee om jongeren van bijvoorbeeld 14 jaar te leren omgaan met alcohol door ze af en toe een glas wijn te schenken,”aldus dokter Widdershoven. “Alcohol veroorzaakt veel hersenschade. Jongeren moeten voor hun 18e absoluut niet drinken”. In zijn lezing geeft Widdershoven voorlichting over de schade die alcohol aan de hersenen aanricht. Hij bespreekt, wat je als ouder kunt doen om alcoholgebruik te voorkomen. Ook laat hij zien, wat het vervolg is als het onverhoopt toch fout gaat.

Comazuipen
Comazuipen of ‘binge-drinken’ is het in korte tijd drinken van grote hoeveelheden alcohol. Hierdoor ontstaat met name bij jongeren het risico om in een alcoholcoma te raken. Het aantal jongeren met een acute alcoholvergiftiging stijgt en steeds meer jongeren worden na overmatig alcoholgebruik opgenomen in het ziekenhuis. Hoe ziet de behandeling in het ziekenhuis eruit? En wat als je wordt doorverwezen naar een instelling voor alcoholverslaving zoals Novadic Kentron? Na de inleiding van dokter Widdershoven is er volop gelegenheid om vragen te stellen. Kinderartsen Annemieke van der Weij en Marianne van Steenbergen die regelmatig jongeren met alcoholproblematiek behandelen, zijn eveneens betrokken zijn bij deze voorlichtingsavond. Zoals gewoonlijk kunt u vooraf alvast vragen stellen via [email protected] .

Bijeenkomst
De lezing vindt plaats op 22 januari 2013 in het Auditorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Henri Dunantstraat 1, 5223 GZ ’s-Hertogenbosch. De lezing begint om 19.00 uur en eindigt om 20.30 uur.  Wilt u deze bijeenkomst bijwonen? Dan vragen wij u zich vooraf aan te melden via [email protected] of             (073) 553 6577      . Er is plaats voor 185 mensen.

Dokter op Dinsdag
In het Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt een keer per maand op dinsdagavond een  lezing gegeven voor een breed publiek  onder de titel: ‘Dokter op Dinsdag’. De lezingen bieden patienten en geïnteresseerden de gelegenheid meer te horen  over nieuwe ontwikkelingen in een bepaald vakgebied. ‘Dokter op Dinsdag’ is een samenwerking van het Brabants Dagblad en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Kijk voor een overzicht van alle lezingen op www.jbz.nl/dokteropdinsdag

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientveilige en patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire, Minimaal invasieve en Transmurale geneeskunde.

bron: JBZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen