Onderzoek naar doelmatigheid galblaasoperaties

onderzoekHet UMC St Radboud, het AMC in Amsterdam en het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg ontvangen subsidie om te onderzoeken in hoeverre galblaasoperaties doelmatig zijn bij patienten met galstenen en buikklachten. De drie ziekenhuizen ontvangen de subsidie van ZonMw Doelmatigheidsonderzoek.

Galstenen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ongeveer twee op de duizend vrouwen heeft er last van. Deze stenen kunnen maag- en buikklachten veroorzaken. Een van de behandelopties voor patienten met galstenen is een operatie, waarbij de galblaas wordt verwijderd. Er zijn echter geen duidelijke richtlijnen die aangeven wanneer patienten in aanmerking komen voor een operatie. Hoewel de galblaasoperatie in Nederland vaak wordt uitgevoerd, blijven veel patienten toch klachten houden na de operatie.

Op dit moment is niet duidelijk welke patienten baat hebben bij een operatie en welke patienten juist klachten houden. Met behulp van de ZonMw subsidie onderzoeken de drie ziekenhuizen hoe patienten met galstenen het beste behandeld kunnen worden. Vanuit het UMC St Radboud zijn de afdelingen IQ Healthcare, Heelkunde en Maag-Darm-Leverziekten betrokken bij het onderzoek.

bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen