OLVG start spreekuur Neurologische infecties

Array

olvg1Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam start op vrijdag 4 januari 2013 met een wekelijks spreekuur voor neurologische infecties. Het gaat om bijvoorbeeld patienten met neurologische complicaties van een hiv-infectie, de ziekte van Lyme, hersenvliesontsteking of syfilis. Zo kunnen patienten last hebben van problemen met het geheugen, gedragsafwijkingen, gevoelsstoornissen, tintelingen, dubbelzien, duizeligheid of gehoorverlies. De onderzoeken vinden zoveel mogelijk op dezelfde dag plaats. Op die manier hoort de patient veelal op dezelfde dag de diagnose. Daardoor kan de behandeling snel beginnen.

Neuroloog professor dr. Peter Portegies houdt het spreekuur elke vrijdag: “Ik krijg jaarlijks zo’n 250 aanvragen vanuit het hele land voor een consult. Het leek mij efficient om hiervoor een dag vrij te houden om deze patienten te kunnen zien. Tijdens dit spreekuur maak ik meer tijd per patient vrij en, afhankelijk van de soort infectie, doen we alle onderzoeken zoveel mogelijk op dezelfde dag. Zodat ik na afloop op basis van de onderzoeksresultaten direct de behandelmogelijkheden met de patient kan bespreken.”

Relatief zeldzaam
In Nederland specialiseerden slechts een paar neurologen zich in neurologische infecties. Peter Portegies: “Deze ziekten zijn relatief zeldzaam, maar in Amsterdam hebben we vooral bij de grote groep hiv-patienten veel ervaring op kunnen doen. Het AMC doet momenteel onderzoek naar hersenvliesontsteking (bacteriele meningitis). Door onze goede contacten met de neurologen in het AMC kunnen wij deze kennis ook in het OLVG gebruiken.” Patienten kunnen een afspraak voor het spreekuur Neurologische infecties maken bij de polikliniek Neurologie met een verwijzing van hun huisarts of specialist.

Betrokken behandelaar(s)
Profielfoto
Prof. Dr. P. Portegies
neuroloog
Aandachtsgebieden
hiv, neurologische infecties

bron: OLVG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen