Immunoloog Bart Roep over mogelijk medicijn voor ‘diabetes 1’

Array

diabetesOp 5 januari 2013 was immunoloog Bart Roep bij (Casa Luna – NCRV) te gast. Hij ontdekte dat ‘diabetes 1’ patienten nog steeds cellen in hun lichaam hebben die insuline kunnen aanmaken. Dit jaar onderzoekt hij of suikerziektepatienten hierdoor kunnen genezen van hun ziekte.

Dr. Bart Roep is sinds 1 oktober 2009 bij het LUMC hoogleraar Diabetologie. Zijn leeropdracht is gericht op de immunopathologie van type 1 diabetes mellitus. Roep was bij het LUMC al werkzaam als uhd en hoofd van de sectie Auto-immuunziekten. Roep (1963) begon in 1982 bij de Universiteit van Amsterdam aan de propedeuse Life Sciences die hij cum laude afrondde. Hij studeerde in 1987 af in de Biomedische wetenschappen. Tijdens zijn studie richtte Roep zich op het klonen en analyseren van T-cellen en later op de isolatie en schakeling van HLA-DQ alfa-klonen. Daarna kwam hij naar Leiden, naar de afdeling Immunohematologie en bloedtransfusie om er aan zijn promotie-onderzoek te beginnen. In de laatste fase van zijn onderzoek was hij een jaar als senior gastonderzoeker werkzaam bij het Hormone Research Institute van de University of California in San Francisco. Zijn proefschrift, getiteld T-lymphocytes and the pathogenesis of type 1 diabetis, rondde hij af in 1992. Ook dat werd met het predicaat cum laude bekroond.
Luisteraarsvraag: vragen aan Bart Roep over diabetes!
Podcast de uitzending en als je op de hoogte wil blijven: volg Casa Luna op Facebook of abonneer je op de Casa Luna Nieuwsbrief

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen