Eerder zicht op een depressie na de bevalling

Array

depressieStart Post-Up onderzoek in regio Twente, Apeldoorn en Deventer
Ongeveer 10% van de vrouwen krijgt na de bevalling te maken met een depressie. Vaak wordt zo’n depressie bij moeders niet (of laat) herkend. Voor zorgverleners als verloskundige, kraamhulp of huisarts kan het lastig zijn om de depressie te signaleren. Voor moeders zelf is het vaak een hele stap om er over te praten. Vanaf 1 januari 2013 start daarom het onderzoek Post-Up. Moeders die net bevallen zijn wordt gevraagd mee te doen aan het onderzoek.

Een depressie na de bevalling heeft vaak veel impact op de moeder en haar omgeving. Het kán ook gevolgen hebben voor het contact tussen moeder en baby en de verdere ontwikkeling van het kind. Hoe eerder de depressie herkend en behandeld wordt, hoe beter voor moeder en kind.

Daarom wordt er op sommige consultatiebureaus, waaronder die in Twente, gewerkt met een korte depressie vragenlijst. In dit onderzoek wordt bekeken of het gebruik van zo’n depressievragenlijst op het consultatiebureau daadwerkelijk helpt om een depressie eerder te herkennen. Er wordt onderzocht of een moeder eerder hulpverlening krijgt en of dit ook een positief effect heeft op de ontwikkeling van het kind. Het onderzoek vindt plaats in de regio’s Twente, Apeldoorn en Deventer.

Het onderzoek maakt deel uit van de Academische Werkplaats Jeugd in Twente (AWJT). De samenwerking binnen de AWJT bestaat uit de volgende kernpartners; GGD Regio Twente, Universiteit Twente, Saxion, UMC Groningen en de veertien Twentse gemeenten.

Meer informatie
Angarath van der Zee – van den Berg, Jeugdarts KNMG en onderzoeker AWJ Twente en de Universiteit Twente en Hilde Peters, Jr. onderzoeker AWJ Twente. Zie ook: www.post-up.info

Bron: Universiteit Twente

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen