Grote Europese subsidie voor onderzoek naar enhancer-RNA

Array

geld31Amsterdam, 8 januari 2013 – De European Research Council (ERC) heeft een Advanced Investigators Grant van ruim 2,4 miljoen euro toegekend aan Reuven Agami, onderzoeker aan het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. De ERC, sinds 2006 actief om grensverleggend onderzoek te stimuleren, is een Europese organisatie die jaarlijks beurzen toekent aan de grootste wetenschappelijke talenten in Europa.

Genetisch gereedschap
Het onderzoeksvoorstel van Agami richt zich op enhancers en op een manier om hun activiteit uit te schakelen. Enhancers zijn stukjes DNA die de expressie en daarmee de werking van genen in hun omgeving versterken. Het is recentelijk aangetoond dat enhancers een speciaal soort RNA (enhancer-RNA of kortweg eRNA) produceren, dat belangrijk is voor de versterkende werking van enhancers. Dit laatste werd twee weken geleden gepubliceerd door de Agami-groep in het tijdschrift Molecular Cell.

Agami gaat verder op zoek naar genetisch gereedschap om enhancers via eRNA’s uit te schakelen, zodat de lokale productie van genen verminderd wordt. Als het lukt om dit ook voor elkaar te krijgen in de genen die een rol spelen bij het ontstaan van kanker, de zogenaamde oncogenen, zou dit gereedschap ingezet kunnen worden om de groei van tumoren te remmen.

Bijzonder feit
Bijzonder feit is dat Agami de eerste en tot nu toe de enige in Europa is die na een Starting Grant (van 1,3 miljoen) van de ERC ook een Advanced Investigators Grant (van 2,4 miljoen) heeft gekregen.

Met de toekenning van de beurs aan Agami, werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek, maar tevens benoemd tot bijzonder hoogleraar MicroRNA en Pathogenese aan het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, scoort het Antoni van Leeuwenhoek bijzonder goed. De afgelopen jaren kende het ERC ook al beurzen toe aan de onderzoeken van René Bernards, Titia Sixma, Jacques Neefjes, Huib Ovaa, Ton Schumacher, Bas van Steensel, Thijn Brummelkamp en Jacqueline Jacobs.

bron: NKI

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen