PICO-systeem van Smith & Nephew reduceert kans op wondinfecties bij keizersnedes

onderzoekTwee klinische onderzoeken tonen effectiviteit aan van PICOâ„¢ NPWT-systeemSmith & Nephew, een toonaangevende speler op het gebied van medische technologie, heeft middels twee onafhankelijke klinische onderzoeken aangetoond dat het PICOâ„¢ NPWT-systeem voor negatieve druktherapie een positief effect heeft op de postoperatieve behandeling van infecties van chirurgische wonden na een keizersnede.

Uit onderzoek van de Britse Health Protection Agency is gebleken dat de kans op een wondinfectie na een keizersnede bij vrouwen met een BMI<18,5 op 4,7% ligt, tegen 19,3% bij vrouwen met een BMI≥35. Vanaf een BMI van 30 is er sprake van obesitas.

Het eerste onderzoek is uitgevoerd onder een groep van 50 patienten met een door klinische obesitas verhoogd risico op postoperatieve infectie na een keizersnede. De chirurgische incisies bij deze patienten werden behandeld met negatieve druktherapie door middel van het PICO-systeem. De onderzoeksresultaten, die door Lindsey Bullough en Diane Wilkinson van de Royal Albert Edward Infirmary in Wigan (UK) gepresenteerd werden tijdens de Wounds UK conference in Harrogate, lieten zien dat er geen infecties zijn opgetreden en dat geen van de patienten opnieuw opgenomen is. Dit laatste gegeven kan van groot belang zijn bij de visie op kostenbeheersing die in de hele zorgsector geldt, gezien het feit dat de gemiddelde kosten van een nieuwe ziekenhuisopname ten gevolge van postoperatieve chirurgische wondinfecties in het kader van dit onderzoek worden geschat op € 35.000.

Het tweede onderzoek is uitgevoerd in een centrum in Seattle (VS) waar het PICO-systeem ingezet wordt als onderdeel van de standaardbehandeling van keizersnedes bij patienten met een verhoogd risico (BMI ≥ 35 of twee of meer risicofactoren, zoals diabetes, hormoontherapie 48 uur of minder voor een operatie, auto-immuunziekten, immunosuppressie, et cetera). Waar er in 2011 nog 6 infecties geconstateerd werden op 1200 keizersnedes, liet 2012 op hetzelfde aantal slechts 1 infectie zien bij patienten waarbij het PICO-systeem ingezet wordt als onderdeel van de standaardbehandeling. Dit betekent dat het überhaupt al lage percentage van 0,5% van infecties van chirurgische wonden na een keizersnede nog eens met 83% gereduceerd is.

De poster naar aanleiding van dit onderzoek is tijdens het 27e ‘Annual Clinical Symposium on Advances in Skin & Wound Care’ in Las Vegas gepresenteerd door Jeanette Harris en Evelyn Hickson, beide werkzaam bij het MultiCare Health Systems in Seattle. De poster is hier te downloaden.

“We hebben ons PICO™ NPWT-systeem voor negatieve druktherapie ontwikkeld vanuit de gedachte dat we levens kunnen redden en de zorgsector geld kunnen besparen,” aldus Andy Boyes, President, Europe, Advanced Wound Management division bij Smith & Nephew. “We zijn dan ook zeer verheugd dat de studies bewezen hebben dat de kans op postoperatieve complicaties bij keizersnedes met PICO drastisch gereduceerd wordt.”

bron:  Smith & Nephew

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen