Van Rijn maakt kennis met wijkgerichte aanpak jeugdzorg in Enschede

Array

martinvanrijnMaandag 7 januari heeft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) een werkbezoek gebracht aan Enschede. Hij heeft zich daar georienteerd op de wijkgerichte aanpak op het gebied van de jeugdzorg en in het bijzonder op de voorbereidingen in Enschede in het kader van de decentralisatie van de jeugdzorg. Vanaf 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de zorg en ondersteuning voor jeugd.

Van Rijn: “Ik heb veel opgestoken. Met moed en visie werken organisaties hier samen, wijkgericht en zoveel mogelijk volgens 1 gezin, 1 plan. Kinderen en gezinnen worden daarmee beter geholpen. Enschede loopt voorop en de ervaringen hier zijn heel waardevol voor de grote omslag in de zorg en ondersteuning voor jeugd waar wij in heel Nederland voor staan de komende jaren.”

Wethouder Ed Wallinga was gastheer van het werkbezoek. Van Rijn sprak onder andere met wijkcoaches, huisartsen van medisch centrum Eudokia, professionals van Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming, vertegenwoordigers van een verzekeraar, een zorgaanbieder en de provincie. Ook clienten vertelden over hun ervaringen. Zij onderstreepten het belang van 1 gezin, 1 plan in de dagelijkse praktijk.

Wijkteams
Enschede organiseert jeugdzorg zo dicht mogelijk bij kinderen en gezinnen en werkt met wijkteams. Bureau Jeugdzorg en MEE functioneren in Enschede al volledig als partner in die wijkteams. In die aanpak zijn de lijnen zo kort mogelijk met huisartsen, jeugdgezondheidszorg, scholen etc. Ook de zwaardere taken als reclassering en voogdij wil de gemeente dichtbij organiseren, in een integrale gezinsaanpak.

Van Rijn: “Mijn motto voor deze jaren is ‘uitvoering, uitvoering, uitvoering’. De discussie over het stelsel, de systemen en de wetgeving van de jeugdzorg is heel belangrijk. Maar professionals moeten in de praktijk aan de slag met die nieuwe manier van werken zodat kinderen en gezinnen betere zorg en ondersteuning krijgen. Wat het beste werkt, ontdek je het best door in de praktijk zo snel mogelijk te starten met de uitvoering. Daar is Enschede een mooi voorbeeld van.”

bron: VWS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen