Wat moet ik doen bij brandwonden?

Array

stk65402corBrandwonden?
Altijd koelen met water, de rest komt later!
Hoewel de oorzaak vaak klein is, kunnen de gevolgen zeer groot zijn. Denk maar eens aan een kopje thee of koffie, dat omvalt of losse kleding in de buurt van een kaars.

Regels voor eerste hulp:
* koel tenminste tien minuten, liefst met lauw, zachtstromend leidingwater;
* verwijder in de tussentijd voorzichtig de kleding die niet aan de wond kleeft;
* smeer niets op de brandwond;
* waarschuw een arts bij blaren;
* waarschuw een arts bij een elektrische of chemische verbranding;
* geef het slachtoffer niets te eten of te drinken.

Het belangrijkste is dat u de brandwond minimaal tien minuten koelt met lauw, zachtstromend leidingwater. Bij kinderen is het belangrijk dat u de wond koelt, maar niet het hele lichaam. Zij kunnen makkelijk onderkoeld raken.

Als er geen andere mogelijkheden zijn, kunt u bijvoorbeeld slootwater gebruiken om te koelen. Dat is beter dan niets doen.

Tip: Kijkt u eens op www.brandweer.nl en www.brandwonden.nl voor meer informatie. Met vragen kunt u ons bereiken via [email protected].

Heeft u werkende rookmelders in huis?
Rookmelders redden levens.
Brandweer Veiligheidsregio Utrecht werkt op allerlei manieren aan uw veiligheid en staat 24 uur per dag voor u klaar. Maar u kunt zelf ook veel voor uw veiligheid doen. Heeft u vragen? Stel ze gerust. Wij geven u graag informatie en advies.

bron: Gemeente Wijk bij Duurstede

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen