Complexe wonden behandelen in wondkliniek

chronische wondPatienten met complexe wonden moeten behandeld worden door een multidisciplinair team in een gespecialiseerde wondkliniek. Dat is een van de aanbevelingen van een CVZ-rapport over de organisatie van de wondzorg. Ook moeten er voldoende professionals, zoals wondverpleegkundigen, worden opgeleid.

Het onderzoek in opdracht van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) laat zien dat vooral wondverpleegkundigen en –consulenten behandelingen beginnen en patienten verwijzen. In dit informele circuit is niet duidelijk wie hoofdbehandelaar is. Ook financieel zijn er problemen. Wondmaterialen worden niet vergoed en moeten door de patient zelf worden betaald. De meeste zorgprofessionals zijn verpleegkundigen zonder specifieke opleiding, zo blijkt uit het onderzoek. Specialisten verwijzen de patient voor de verdere behandeling meestal door naar een al dan niet gespecialiseerd verpleegkundige. De aanbeveling is om te komen tot een koepelorganisatie voor wondbehandeling in Nederland, waarin alle betrokken partijen, waaronder V&VN Wondconsulenten, zijn vertegenwoordigd. CVZ maakt nu een verdere analyse en bespreekt dit de komende maanden met de partijen.

Blij
Peter Quataert, voorzitter V&VN Wondconsulenten is blij met dit rapport: “Als V&VN Wondconsulenten zijn wij nauw betrokken bij dit onderzoek. Binnenkort zitten we met CVZ aan tafel om het rapport verder te bespreken. Daarin komt onder meer de wondopleiding in Rotterdam en de Woundcare Consultant Society (WCS) als landelijk kenniscentrum wondzorg aan de orde. We hebben al veel ontwikkeld om invulling te geven aan de aanbevelingen in het rapport.”

Lees meer over V&VN Wondconsulenten.

Bron: V&VN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen