Kraambedpsychose door ontregelde afweer

psychoseOnderzoekers van het Erasmus MC hebben een verband ontdekt tussen het immuunsysteem en het optreden van een psychose na de bevalling.

jonge moeder met babyHinderen
Bij vrouwen die een psychose krijgen binnen vier weken na hun bevalling is het immuunsysteem ontregeld. De afweercellen in hun bloed hinderen de hersenfuncties. Dit proces kan leiden tot een psychose.

Bevindingen
De onderzoekers rapporteren hun bevindingen in een online publicatie van het vakblad Biological Psychiatry.

Ernstig
Een op de duizend vrouwen krijgt een kraambedpsychose. Dit is een ernstige acute stemmingsstoornis die vier weken na de bevalling optreedt. Een kraambedpsychose kan levensbedreigend zijn voor zowel moeder als kind.

Veerle Bergink, psychiater en onderzoeker, licht het onderzoek toe in een persbericht.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen