Wanneer gaat hoesten niet vanzelf over?

kinkhoestHoest gaat meestal vanzelf over, maar een klein aantal patienten heeft wel speciale behandeling nodig. In haar proefschrift onderzocht Saskia de Vries-van Vugt methoden om deze patienten te identificeren op het spreekuur van de huisarts.

Zij analyseerde gegevens van ruim 3.000 patienten in 12 Europese landen. Uit haar onderzoek blijkt dat anamnese en lichamelijk onderzoek kunnen helpen om patienten met een hoog of laag risico op longontsteking te identificeren. Van de ontstekingswaarden in het bloed kan CRP als extra hulpmiddel dienen om longontsteking uit te sluiten. Bij het maken van een röntgenfoto voor de aanwezigheid van longontsteking is de kans op klinisch relevante toevalsbevindingen laag. Meer voor het aantonen dan uitsluiten van influenza (griep) kan de Flu Score gebruikt worden. Het blijkt moeilijk te zijn om patienten met een verhoogd risico op chronisch obstructieve longziekten (asthma, COPD) te identificeren in de groep van acute hoesters. Acute hoest is een van de meest voorkomende klachten in de huisartsartsenpraktijk.

Datum en tijd:10/1/2013 10:30

Locatie:Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promovendus:Saskia de Vries-van Vugt

Faculteit:Faculteit Geneeskunde

Proefschrift:Caring for cough: guiding diagnosis in primary care

Promotor 1:Prof. dr. Th.J.M. VerheijCopromotor 1:Dr. B.D.L. Broekhuizen

Bron: Universiteit Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen