CBG: Studies Jansen Steur hebben geen invloed gehad op de besluitvorming over de toekenning van de indicaties Alzheimer en dementie bij Parkinson voor Exelon

researchCBG wacht resultaten onderzoek MST af
MedicalFacts heeft afgelopen week een aantal studies van Jansen Steur voorgelegd aan het CBG. Een wetenschappelijk artikel vanuit 1989 in de Lancet over de ziekte van parkinson bleek volledig uit de duim te zijn gezogen. De verwachting is daarom dat grondig onderzoek naar de andere publicatie van Jansen Steur wellicht meer wetenschapsfraude aan het licht zal brengen.

Philip Scheltens, hoogleraar neurologie en directeur van het Alzheimercentrum van het VUmc vertelde vandaag in NRC Handelsblad dat het lastig gaat worden om de onderzoeksmethode te onderzoeken.  Jansen Steur’s administratie was slecht. In samenwerking met Pieter Omtzigt, CDA, kwam al informatie naar boven waaruit bleek dat studies van Jansen Steur ook gebruikt is voor de registratie van Exelon, rivastigmine, in de VS. Al was Jansen Steur meestal co-auteur.

We hebben onderstaande studies voorgelegd aan het CBG met de vraag te beoordelen of onderzoek van Jansen Steur een doorslaggevende bijdrage heeft kunnen leveren aan de registratie van rivastigmine bij bepaalde indicaties.

Dit zijn de vier publicaties zijn voorgelegd aan het CBG:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Jansen+Steur+EN%5BAuthor%5D&cmd=DetailsSearch

1. Relationship of apolipoprotein E and age at onset to Parkinson disease
neuropathology.
Ghebremedhin E, Del Tredici K, Vuksic M, Rüb U, Thal DR, Burbach GJ,
Rosenberger A, Bickeböller H, Deller T, de Vos RA, Jansen Steur EN,
Braak H.
J Neuropathol Exp Neurol. 2006 Feb;65(2):116-23.

2. Age-related microvascular degeneration in the human cerebral
periventricular white matter.
Farkas E, de Vos RA, Donka G, Jansen Steur EN, Mihály A, Luiten PG.
Acta Neuropathol. 2006 Feb;111(2):150-7. Epub 2006 Feb 2.

3. Two cases of autosomal recessive generalized dystonia in childhood: 5
year follow-up and bilateral globus pallidus stimulation results.
Lenders MW, Vergouwen MD, Hageman G, van der Hoek JA, Ippel EF, Jansen
Steur EN, Buschman HP, Hariz M.
Eur J Paediatr Neurol. 2006 Jan;10(1):5-9. Epub 2006 Jan 24.

4. Cognitive status correlates with neuropathologic stage in Parkinson disease.
Braak H, Rüb U, Jansen Steur EN, Del Tredici K, de Vos RA.
Neurology. 2005 Apr 26;64(8):1404-10.

Het CBG kwam vandaag met deze reactie: “Het registratiedossier van Exelon (rivastigmine) is opgebouwd met een brede basis aan bewijsvoering. Referenties naar publicaties in geneesmiddelen dossiers zijn gebruikelijk.  De naam van Jansen-Steur komt voor in referenties naar algemene literatuur, maar de betreffende referenties hebben geen invloed gehad op de resultaten van de studies die een rol hebben gespeeld bij de besluitvorming over de  toekenning van de indicaties Alzheimer en dementie bij de ziekte van Parkinson voor Exelon”.

Het CBG is er van op de hoogte dat het MST het onderzoek van Jansen-Steur laat doorlichten. De conclusies van deze doorlichting wachten wij met interesse af. Het CBG acht het echter zeer onwaarschijnlijk dat – mocht er wel sprake zijn van wetenschappelijke fraude – deze van invloed is geweest op de registratie van Exelon voor deze indicaties.  

Janine Budding, Hoofdredacteur MedicalFacts

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen