Nieuw medicijn voor ouderen die herstellen van heupfractuur trekt wereldwijde belangstelling

Array

Happy senior lady with hands out stretched against blue skyWereldwijde interesse in nieuw heupmedicijn
Een nieuwe spierversterkend medicijn dat wordt ontwikkeld door het Arnhemse bedrijf OrgaNext Research helpt ouderen te herstellen van een heupfractuur.  Zowel de gezondheidsautoriteiten van Amerika als die van Europa en Japan hebben interesse voor het nieuwe medicijn. Voor veel ouderen betekent het breken van een heup een persoonlijk drama. Slechts een klein deel herstelt volledig. Revalideren kan tot nu toe alleen met fysiotherapie. Het nieuwe medicijn, Recovery Booster, stimuleert het aanmaken van nieuwe spiercellen. Het bezorgt ouderen tijdens het herstellen een belangrijk steuntje in de rug, zeggen directeuren Marjanne Prins en Peter Schot van OrgaNext in Arnhem. Mocht het medicijn er komen, dan zijn ouderen niet meer alleen aangewezen op fysiotherapie. “Bij een ziekenhuisopname van drie dagen lopen oudere patienten al snel het risico tien procent van hun beenspieren te verliezen”, aldus Marjanne Prins.

Elk jaar breken ouderen zo’n 1,6 miljoen heupen in de wereld. Door de vergrijzing zal dit aantal waarschijnlijk toenemen tot 6 miljoen heupfracturen per jaar. In Nederland worden per jaar 15.000 senioren met een heupfractuur in het ziekenhuis behandeld. Een chirurgische ingreep is meestal de enige optie. Van de mensen die voor het breken van hun heup nog zelfstandig woonden, blijkt de helft afhankelijk te zijn van intensieve zorg en kunnen niet zelfstandig meer wonen. Een kwart overlijdt zelfs binnen een jaar.

OrgaNext hoopt het medicijn voor 2016 op de Amerikaanse markt te kunnen brengen. De Recovery Booster – dat inmiddels voor het eerst is getest op mensen – bestaat uit de combinatie van anabole steroïd Nandrolon Decanoaat (ND) en vitamine D3. “Deze twee stoffen versterken elkaar”, aldus Prins. Amerika is volgens haar genegen het medicijn versneld tot de markt toe te laten. Het National Institute of Aging in de VS heeft OrgaNext in contactgebrachte met toonaangevende klinische experts, die hen gaan adviseren over het klinische ontwikkelprogramma. Omdat OrgaNext gaat stoffen reeds toegelaten stoffen, kan het onderzoeksprogramma flink worden ingekort. Drie grote farmaceuten hebben hun interesse al uitgesproken voor htet nieuwe middel. Zodra de effectiviteit en veiligheid van het heupmedicijn vaststaan, zullen zij mogelijk het product onder licentie van OrgaNext wereldwijd uitbrengen.

Bron: De Gelderlander & OrgaNext

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen