Antoni van Leeuwenhoekprijs 2012 voor Sidong Huang

avl zDe Antoni van Leeuwenhoekprijs 2012 gaat naar Sidong (Sid) Huang. Deze onderzoeker werkte van 2005 tot eind 2012 als Postdoc in het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek. Hij krijgt de prijs voor zijn innovatieve onderzoek naar de mechanismen die ten grondslag liggen aan resistentie tegen antikankermiddelen. Begin dit jaar zullen in het Antoni van Leeuwenhoek op basis van zijn veelbelovende onderzoek de eerste klinische trials van start gaan.

Resistentie
Het onderzoek van Sid Huang (40) richtte zich op het gebruik van functionele genetische tools, waarmee hij verschillende mechanismen wist te ontrafelen die ten grondslag liggen aan het resistent worden van kankercellen tegen diverse antikankermiddelen. Juist deze resistentie zorgt er vaak voor dat patiënten op den duur niets meer aan zo’n middel hebben, terwijl dit in het begin wel goed werkte. Een beter begrip van resistentiemechanismen zou kunnen leiden tot nieuwe (combinatie)therapieën om in de toekomst wellicht te voorkomen dat kankercellen ongevoelig worden voor een bepaald medicijn.

Grote publicaties
In de bijna acht jaar dat hij werkzaam was als postdoc, wist hij verschillende grote publicaties op zijn naam te brengen. Zo was hij eerste auteur van opzienbarende artikelen in Cell, Nature en Cancer Cell. Het bleef echter niet bij publicaties alleen. Op dit moment starten, in samenwerking met internist Jan Schellens, twee klinische trials in het Antoni van Leeuwenhoek, zodat in de nabije toekomst hopelijk ook patiënten zullen profiteren van Sids bevindingen.

Snelle denker
Professor René Bernards, in wiens lab Sid als Postdoc werkte, noemt hem een snelle denker. “Hij is slim, technisch enorm vaardig en misschien wel de hardste werker van iedereen die ik ooit in mijn lab had. Daarnaast is hij ook iemand met wie het plezierig is om samen te werken. Zo had hij altijd tijd over om ook de jongere PhD-studenten op weg te helpen. Wij wensen hem dan ook alle succes bij de volgende stap in zijn carrière: vanaf deze maand is hij assistant professor aan de McGill University in Montreal (Canada).”

Antoni van Leeuwenhoekprijs
De Antoni van Leeuwenhoekprijs wordt jaarlijks toegekend aan een veelbelovende onderzoeker in het Antoni van Leeuwenhoek. De prijs bestaat uit een bedrag van 6.500 euro, te besteden aan studie of onderzoek. Het bedrag wordt beschikbaar gesteld door Roche Diagnostics Nederland BV. Prijswinnaars worden aangewezen door de Nationale Wetenschappelijke Commissie van het Nederlands Kanker Instituut.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen