Bacteriele blauwdruk in babypoep hangt samen met huilgedrag

Array

darmbacterieAan- of afwezigheid van bepaalde bacterien in de poep van een tot twee weken oude baby’s hangt samen met hevig huilen een maand later. Huilbaby’s hebben twee keer zo veel proteobacterien in hun ontlasting dan andere baby’s en juist veel minder van bepaalde andere bacterien.

Dat blijkt uit onderzoek van biologe dr. Carolina de Weerth van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het onderzoek verscheen deze week online in het tijdschrift Pediatrics. Het onderzoek is de eerste laboratoriumstudie waarin meer dan duizend bekende darmbacterien in de ontlasting van zulke jonge baby’s zijn onderzocht en in verband zijn gebracht met huilbaby’s. De Weerth onderzocht samen met collega’s van Wageningen Universiteit poepmonsters van 24 baby’s vanaf de geboorte tot zo’n vier maanden oud. Op de leeftijd van zes weken werd het dagelijkse huilgedrag geregistreerd en daarop werden de 24 baby’s uitgekozen: 12 baby’s huilden gemiddeld meer dan drie uur per dag ( de gebruikelijke grens om van een `huilbaby’ te spreken) en 12 huilden gemiddeld iets meer dan een uur per dag. 

Minder gevarieerde bacteriesamenstelling
In de poepmonsters die in de eerste weken werden afgenomen van de baby’s die later `huilbaby’s’ werden, zaten minder verschillende soorten bacterien en de bacteriele samenstelling ontwikkelde zich langzamer dan bij de baby’s in de controlegroep. In de ontlasting van de niet-huilbaby’s kwamen dus meer verschillende bacterien voor. Bacteriele blauwdruk De huilbaby’s hadden twee keer zoveel proteobacterien in hun ontlasting dan de controlebaby’s. Tussen deze proteobacterien zaten soorten die gas produceren. Bacterien die niet of veel minder voorkwamen bij de huilbaby’s waren de bifidobacterie, de lactobacillus en butyraat producerende bacterien. De laatste bacterie heeft bij volwassenen een pijnstillend effect.

Volgens Carolina de Weerth verklaart de specifieke microbiele diversiteit of blauwdruk mogelijk het buitensporige huilen van de baby’s. Bacterien extra innemen? Hoe het komt dat de (latere) huilbaby’s een andere ‘bacteriele poepsamenstelling’ hebben, is onduidelijk. De samenstelling van onze darmflora kan beinvloed worden door het innemen van probiotica, bacterien die aan voeding zijn toegevoegd. Eerder hebben onderzoekers probiotica gegeven aan oudere huilbaby’s en dat heeft geholpen om het huilgedrag te verminderen. De resultaten van het onderzoek van De Weerth en haar Wageningse collega’s kunnen als basis dienen voor toekomstige onderzoeken die willen kijken of vroegere toediening van probiotica aan baby’s met bepaalde microbiele samenstelling preventief kan werken voor huilbaby’s.

Langer lopend onderzoek
De studie maakt deel uit van het langlopend onderzoek naar Basale Invloeden op Baby Ontwikkeling (BIBO). Dit onderzoek volgt sinds 2005 de ontwikkeling van bijna tweehonderd kinderen vanaf de zwangerschap. Carolina de Weerth voerde het onderzoek uit samen met onderzoekers van Wageningen Universiteit. Volgens de onderzoekers verklaart de specifieke microbiele blauwdruk mogelijk het buitensporige huilen van de babys doordat de bacterien pijn en ontstekingen veroorzaken.

Intestinale Microbiota of Infants With Colic: Development and Specific Signatures. Carolina de Weerth, Susana Fuentes, Philippe Puylaert, Willem de Vos, Pediatrics february 2013
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen