De brievenbus van mevrouw De Vries

stapel papierenGekmakende post van onze (semi)overheid
De bejaarde, gehandicapte mevrouw De Vries uit Amsterdam ontving in acht jaar meer dan tweeduizend brieven van overheids- en zorginstanties. Ze snapte doorgaans niets van al die voorschriften, formulieren, mededelingen, afrekeningen en vragen. Haar buurman, Stephan Steinmetz, hielp haar met de afhandeling van de stroom papier over vervoer, thuiszorg, hulpmiddelen en subsidies en vroeg zich af waarom zoveel ouderen zoveel onbegrijpelijke post krijgen. Mevrouw De Vries is namelijk geen uitzondering. Overal in Nederland raken ouderen in de war door officiële brieven die onduidelijk zijn, overbodig, elkaar tegenspreken of schaamteloze reclame bevatten. Waarom moet dat zo, en kan dat niet anders?

Voor De brievenbus van mevrouw De Vries maakte Steinmetz een selectie uit de tweeduizend brieven aan zijn buurvrouw en ging op zoek naar antwoorden. Uit de papierberg doemt het beeld op van een verzorgingsstaat waar juristen en accountants het voor het zeggen hebben, waar systemen en organisatiedoelen maatgevend zijn en gewone mensen er niet meer toe doen.

Nu het Rijk steeds meer zorgtaken overdraagt naar gemeenten, wint het verhaal van mevrouw De Vries aan belang. Hoe zorgen we ervoor dat oudere mensen met kwalen en zorgen op een fatsoenlijke manier benaderd en behandeld worden? Voor iedereen die zich die vraag ter harte neemt, is De brievenbus van mevrouw De Vries een onmisbaar boek.

Stephan Steinmetz (1956) werkte enige jaren als journalist en was van 1990 tot 1998 voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg. Hij werkt nu bij de Public Affairs Groep als adviseur veiligheid, zorg, welzijn en onderwijs voor de overheid. Hij geeft regelmatig lezingen en presentaties. Mevrouw De Vries is inmiddels overleden.

Paperback ca. € 16,95 | isbn 978 90 450 2232 1| 144 pagina’s | verschijnt op 24 januari 2013