Snellere diagnose door samenwerking tussen Zwolse huisartsen en Isala

Array

samenwerkingWerkafspraken tussen eerste- en tweedelijns zorg leiden tot voordelen voor patiënt
Zwolse huisartsen en medisch specialisten van Isala hebben in 2011 werkafspraken gemaakt over het onderzoek en de diagnose van (voelbare) zwellingen (punctiecytologie). Uit onderzoek is gebleken dat deze werkafspraken veel voordelen opleveren voor de patiënt. Zo krijgen patiënten sneller de uitslag van het onderzoek én de wijze waarop de punctie wordt uitgevoerd, is minder belastend voor de patiënt.

Voordelen
Elise Schutte,ten tijde van het onderzoekstudent Geneeskunde en inmiddels arts, heeft onder andere onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze werkafspraken. Schutte: ‘Voorheen ging je met een zwelling naar de huisarts, die je in de meeste gevallen doorstuurde naar de medisch specialist in het ziekenhuis, ook bij een naar verwachting goedaardige aandoening. De specialist haalde de zwelling (of enkele cellen) weg en stuurde dit op naar de afdeling Pathologie voor onderzoek. Vervolgens maakte je een nieuwe poliafspraak voor de uitslag. Met de nieuwe werkafspraken kun je na het bezoek aan de huisarts binnen 24 uur terecht bij de afdeling Pathologie, worden er vervolgens cellen afgenomen en krijg je binnen drie dagen de uitslag via je huisarts.” Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de werkafspraken veel voordelen voor de patiënt hebben:

–          De patiënt kan binnen 24 uur terecht bij de afdeling Pathologie;

–          De patiënt ontvangt binnen 24 uur en uiterlijk na drie dagen bij eventueel vervolgonderzoek de uitslag via de huisarts;

–          Het onderzoek is minder belastend; er worden slechts enkele cellen afgenomen in plaats van verwijdering van de gehele zwelling;

–          Bij constatering van kwaadaardige cellen wordt direct een spoedafspraak bij de betreffende medisch specialist van Isala ingepland;

–          Patiënten zitten minder lang in onzekerheid over de uitslag van het onderzoek.
Daarnaast is de verwachting dat de werkafspraken een kostenbesparing opleveren voor de zorg, omdat verwacht wordt dat minder patiënten onnodig worden doorgestuurd naar een medisch specialist.

Zwolse werkafspraken
De Zwolse werkafspraken worden ontwikkeld via Medisch Coördinatie Centrum Klik (MCC Klik, www.mccklik.nl) door een werkgroep bestaande uit Zwolse huisartsen en specialisten van Isala. Het doel van deze werkafspraken is een betere samenwerking tussen de eerste- en tweedelijns zorg.

Punctiecytologie
In Nederland zijn circa tien ziekenhuizen  die ook punctiecytologie via de eerste lijn uitvoeren. Isala is daar een van en voert op jaarbasis 300 puncties uit. Doel van de Zwolse werkafspraken en de daarbij behorende samenwerking is het bieden van kwalitatief goede en betaalbare zorg.

Bron: Isala

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen