Monitoren van afweerreactie tegen kanker

Array

kankercelDankzij de toenemende kennis is het mogelijk om het afweersysteem in te zetten in de strijd tegen kanker. De dendritische cellen, zogenaamde `dirigenten’ van het afweersysteem, zijn hiervoor van cruciaal belang. In het laboratorium kunnen dendritische cellen van een patient getraind worden, om vervolgens na terugplaatsing het afweersysteem te activeren tegen de kankercellen. Om deze nieuwe kankerbehandeling verder te verbeteren is het essentieel om deze dendritische cellen na terugplaatsing te volgen en hun effecten goed te kunnen meten. Erik Aarntzen toont aan dat met moderne scantechnieken deze cellen in kaart te brengen zijn na terugplaatsing, om zo vroeg in de behandeling hun effect te meten.

Erik Aarntzen toont aan dat met moderne scantechnieken deze cellen in kaart te brengen zijn na terugplaatsing, om zo vroeg in de behandeling hun effect te meten. Daarnaast beschrijft hij enkele manieren om de behandeling te optimaliseren. Hierdoor is de behandeling beter af te stemmen op de individuele patient en wordt de kans op succes aanzienlijk vergroot.

vrijdag 18 januari 2013
Tijd 10:30
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus de heer drs. E.H.J.G. Aarntzen
Promotors prof. dr. C.J.A. Punt, prof. dr. I.J.M. de Vries, prof. dr. C.G. Figdor
Copromotors dr. J.F.M. Jacobs
Titel promotie Monitoring immune response in dendritic cell based vaccination with a focus on in vivo imaging

Biografie
Erik Aarntzen (Angeren, 1981) studeerde Geneeskunde in Nijmegen. Hij verrichtte bovenstaand onderzoek op de afdelingen Medische Oncologie en Tumor Immunologie van het UMC St Radboud, binnen de onderzoeksinstituten Oncology en NCMLS.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen