Jeroen Bosch Ziekenhuis vijfhonderdste partnerorganisatie van duurzaamheidproject ‘1.000.000 druppels’

Array

druppelOnlangs heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis zich als 500ste bedrijf aangesloten bij het duurzaamheidsproject 1.000.000 druppels.  Dit is een initiatief van het klimaatneutrale schoonmaakbedrijf Asito (partner in JBZ CleanCare) en gaat uit van de gedachte dat alle beetjes helpen. Eén individu is een druppel op de gloeiende plaat. Maar vele individuen samen kunnen een enorme kracht ontwikkelen. Bedrijven die zich aansluiten, ontvangen elke week een tip op het gebied van duurzaamheid, de zogenaamde Druppel van de Week, en links naar leuke en interessante filmpjes of websites rondom duurzaamheid. Door die informatie intern te verspreiden, worden meer mensen zich bewust van het belang van duurzaam werken. Ook individuele medewerkers kunnen de Druppel van de Week ontvangen, door zich aan te melden via www.eenmiljoendruppels.nl

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis was in december 2011 een van de eerste ziekenhuizen dat het manifest MVO in de zorg heeft ondertekend ‘Voor een gezonde toekomst van de zorgsector’. Het manifest omvat zeven punten, waarvan een duurzame bedrijfsvoering er één is. Andere belangrijke punten zijn kwaliteit van leven, transparantie en nieuwe allianties, allemaal zaken die ook in het strategisch beleid van het JBZ belangrijk zijn.

“Goede zorg is duurzame zorg,” aldus Willy Spaan, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. “Ook de komende generaties hebben recht op goede, betaalbare en veilige zorg. Daarom richten we ons ziekenhuis en onze organisatie zo in dat duurzaamheid altijd voorop staat. Dat betekent dat we zo weinig mogelijk energie gebruiken en ons afval scheiden. Maar ook dat we ons voedsel van dichtbij halen en samenwerken met partners in de regio aan slimme oplossingen in de zorg.”

Bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis heeft duurzaamheid een belangrijke rol gespeeld. Tal van voorzieningen zijn aangebracht om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan: een systeem van warmte- en koudeopslag, klimaatplafonds, daglichtafhankelijke lichtarmaturen enzovoort. Een slim systeem van afvalscheiding en een ultramodern milieustation zorgen voor een zorgvuldig gebruik van grondstoffen. Nu het gebouw er staat, wil het ziekenhuis een stap verder gaan met het duurzaamheidsbeleid. Het is de bedoeling om duurzaamheid zo veel mogelijk te integreren met bestaand beleid.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patiënt, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patiëntveilige en patiëntgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire, Minimaal invasieve en Transmurale geneeskunde.

Over 1.000.000 druppels
1.000.000 druppels wil een miljoen mensen bewuster maken van hun eigen rol binnen duurzaamheid. Om dit doel te bereiken krijgen de deelnemers elke week een duurzame tip toegestuurd, de Druppel van de Week. Deze kunnen ze in hun eigen prive situatie gebruiken. Organisaties die meedoen, krijgen de Druppel van de Week toegestuurd en zorgen zelf voor verspreiding onder hun medewerkers. Particulieren die zich hebben ingeschreven, krijgen de tip via e-mail. Een persoon die zo’n duurzame tip toepast kan worden gezien als een druppel op een gloeiende plaat. Daarom laat 1.000.000 druppels ook zien wat het betekent als een miljoen mensen de tip toepassen. Door dit visueel te maken, wordt de impact van kleine aanpassingen zichtbaar voor de deelnemers. 1.000.000 druppels is een initiatief van schoonmaakorganisatie Asito, die dit project ziet als een volgende stap in duurzaamheid door bedrijven en andere organisaties.

Particulieren en organisaties kunnen zich kosteloos aanmelden of meer informatie aanvragen via www.eenmiljoendruppels.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen