Kankereiwit PRAME in kaart

Array

eiwitAdalberto Costessi onderzocht de moleculaire functie van het eiwit PRAME in het menselijk genoom. PRAME (preferentially expressed antigen of melanoma) is vaak actief aanwezig in kankercellen. Een hoge expressie van het eiwit hangt samen met en slechte klinische prognose voor melanoom-, neuroblastoom- en borstkankerpatienten. Het eiwit is daarom een veelbelovend therapeutisch doelwit in de strijd tegen kanker.

Gebrek aan informatie hindert echter de ontwikkeling van strategieen om de activiteit van PRAME te beinvloeden. Costessi onderzocht daarom de interacties en de bindingsplaatsen van het eiwit. Hij ontrafelde de eiwit-eiwit interacties van PRAME en ontdekte dat het eiwit mede betrokken is bij de regulering van genexpressie. Daarnaast zette hij een nieuwe DNA-sequencing techniek op waarmee hij het bindingsprofiel van PRAME op het menselijke genoom in kaart bracht. Deze resultaten verhelderen de moleculaire mechanismen waarin het eiwit actief is, zowel in gezonde als in kankercellen. Daarmee wordt een basis gelegd voor het ontwikkelen van nieuwe therapeutische strategieen tegen kanker.

Promotie
Titel promotie The human oncoprotein PRAME unveiled. Interaction networks and genomic targets
maandag 21 januari 2013
Tijd 10:30
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Promovendus de heer A. Costessi
Promotors prof. dr. ir. H.G. Stunnenberg

Biografie
Adalberto Costessi (Triest, Italie, 1979) studeerde Medical biotechnology in Triest. Hij deed zijn promotieonderzoek op de afdeling Moleculaire biologie van het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences (NCMLS) van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn onderzoek werd mede gefinancierd door KWF. Momenteel werkt Costessi als productspecialist genome analysis bij BaseClear in Leiden.

 

Contactpersoon Wetenschapscommunicatie

 

E-mail [email protected]

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen