Verdubbeling genezingskans kinderleukemie

Array

leukemieDe kans op genezing voor kinderen met een bepaald type leukemie, teruggekeerde AML, is met een nieuwe behandeling in twintig jaar tijd gestegen van 16% naar 36%. Dat blijkt uit een net verschenen publicatie in het toonaangevende tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

Het onderzoek betrof ruim 500 kinderen die behandeld waren voor acute myeloide leukemie (AML), maar bij wie de ziekte toch was teruggekeerd. In de jaren tachtig en negentig overleefde slechts 16% van deze kinderen, maar twintig jaar later is dat percentage gestegen naar 36%. ‘En dat betekent dat er elk jaar in Europa tientallen kinderen meer genezen van deze ziekte’, aldus Gert-Jan Kaspers, hoogleraar kinderoncologie VUmc. Het onderzoek werd uitgevoerd in 20 landen wereldwijd, waaronder Nederland, Duitsland, Frankrijk en andere Europese landen, maar ook in Israël, Argentinië en Amerika.

Bij de nieuwe behandeling werd een nieuw en effectief medicijn geïntroduceerd, liposomaal daunorubicine.  Er zijn sterke aanwijzingen dat dit medicijn minder hartschade veroorzaakt, een bij kinderen gevreesde bijwerking op lange termijn: een zogenaamd ‘laat effect’. Na de behandeling met geneesmiddelen volgde bij alle patiënten een beenmergtransplantatie, een essentieel onderdeel van de behandeling als AML is teruggekomen, en nodig voor definitieve genezing.

Binnenkort start de groep van Kaspers een Europees vervolgonderzoek waarbij een ander nieuw geneesmiddel, gemtuzumab ozogamicine, zal worden onderzocht om de kansen op genezing van kinderleukemie nog verder te verbeteren. Dit geneesmiddel is namelijk in staat heel doelgericht AML-cellen aan te vallen.
Het is van groot belang ook bij kinderen de werking van nieuwe geneesmiddelen te bestuderen. Kinderen blijken namelijk vaak een medicijn anders af te breken of andere bijwerkingen te hebben, maar ook de effectiviteit kan anders zijn dan bij volwassenen. Klinisch onderzoek moet voldoen aan strenge eisen en wordt heel zorgvuldig uitgevoerd.

Acute myeloide leukemie
Acute myeloide leukemie is een vorm van bloedkanker en treft in Nederland elk jaar dertig kinderen, wereldwijd meer dan tienduizend. De kans op genezing is de laatste decennia gestegen van minder dan 10% in de jaren zeventig naar 70% vandaag de dag. Een belangrijk deel van die stijging kan worden verklaard door de verbeterde behandelingmogelijkheden als onverhoopt de leukemie toch terugkomt.
Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen