Kijkoperatie dikke darm vermindert littekenbreuken op lange termijn

kijkoperatieKijkoperaties van de dikke darm leiden op de lange termijn tot minder littekenbreuken en minder (complicaties van) verklevingen in de buik.
Sanne Bartels beschrijft de effecten van kijkoperaties van de dikke darm. Het was al bekend dat er ten opzichte van standaardchirurgie voordelen zijn op de korte termijn, zoals een sneller herstel, een kortere ligduur, minder wondinfecties en kleinere littekens.

Het is bekend dat de vaak jonge vrouwelijke patiënten die een ileo-anale pouchoperatie via een grote incisie in de buik ondergaan bij colitis ulcerosa (ontstekingen van de dikke darm) minder kans hebben op een zwangerschap na de operatie door verklevingen aan de eileiders. Na een kijkoperatie werden deze patiënten sneller en vaker zwanger.

Promotie
Mw. S.A.L. Bartels: Laparoscopic colorectal surgery: beyond the short-term effects. Promotor is dhr. prof. dr. W.A. Bemelman. Co-promotoren zijn mw. dr. C.J. Buskens en dhr. dr. P.J. Tanis.

31 jan 2013 14:00
Geneeskunde
* Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 229 – 231 | 1012 EZ Amsterdam
Deelname
Toegang vrij

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen