Schippers wil falende artsen harder aanpakken

Minister Schippers wil artsen die fouten maken harder aanpakken. Een beroepsverbod bijvoorbeeld, moet makkelijker kunnen worden opgelegd. De strengere regels komen naar aanleiding van de zaak-Jansen Steur. Minister Edith Schippers (VWS) wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op geen enkele wijze afspraken maakt met disfunctionerende medici, maar gebruik maakt van publiekrechtelijke mogelijkheden, zoals het starten van een tuchtzaak.
Schippers stelt dit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Hierin concludeert zij dat de IGZ – in september 2010 door haar voorganger Klink vastgesteld – nieuw beleid dat zulke afspraken niet meer gemaakt zullen worden, niet volledig heeft uitgevoerd.

Met de zeer recent aangetreden nieuwe IG (1 december vorig jaar), Ronnie van Diemen, heeft Schippers afspraken gemaakt over strikte naleving van het beleid. Schippers verlangt van de Inspectie dat er geen ruimte is tussen het formele beleid en de uitvoering daarvan. De nieuwe IG zal Schippers periodiek over de naleving hiervan rapporteren.

Schippers refereert in haar brief eraan dat deze gang van zaken nog eens de noodzaak bewijst van de onderzoeken die zij vorig jaar naar het functioneren van de IGZ heeft laten uitvoeren.

Twee maanden geleden hebben de onderzoekers Koos van der Steenhoven en Winnie Sorgdrager hun onderzoeken over de IGZ opgeleverd. Binnenkort zal Schippers op basis van deze onderzoeken een verbetertraject naar de Tweede Kamer sturen.

Schippers heeft eerder al aangeven een robuuste IGZ te willen, die daadkrachtig, proactief en klantvriendelijk is.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen