Transparantie over prijs van medicijnen noodzakelijk

Transparantie over de prijs van medicijnen is noodzakelijk. Dat geeft Linda Voortman als belangrijke conclusie van de hoorzitting die vandaag werd gehouden in de Tweede Kamer. In de hoorzitting op initiatief van GroenLinks kwamen deskundigen en belanghebbende partijen bij elkaar om te praten over de prijzen van geneesmiddelen.GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman: “Deze hoorzitting heeft verschillende ideeen voortgebracht om de prijs van medicijnen naar beneden te brengen. Ik ga ze op een rij zetten en de minister vragen ze te onderzoeken.”

GroenLinks wil toe naar een prijzensysteem voor de farmaceutische industrie, zoals bedacht door nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz. Veiligheid zorg medischFarmaceuten worden dan beloond voor hun bijdrage aan een gezondheidsprobleem, in plaats van voor het vergroten van omzet of het garanderen van een exclusieve markpositie. Met een prijzensysteem wordt de dynamiek en concurrentiekracht van farmaceutische bedrijven ingezet voor hun maatschappelijke taak; de ontwikkeling en productie van medicijnen voor ziektes.

Voortman: “Zo komt het belang van de patient weer centraal te staan in plaats van het belang van de aandeelhouder.”

Bron: GroenLinks

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen