Wereldwijd ruim 5400 nieuwe geneesmiddelen in klinische pijplijn

Wereldwijd heeft de biofarmaceutische industrie momenteel 5.408 nieuwe geneesmiddelen in klinische ontwikkeling. In zeventig procent van de gevallen gaat het om potentiële ‘first-in-class’- behandelingen. Dat meldt Pharma Times op basis van een net verschenen rapport. De huidige pijplijn bevat veel meer nieuwe geneesmiddelen voor zeldzame ziekten en aandoeningen dan tien jaar geleden: gemiddeld 140 per jaar, tegen 64 in het vorige decennium.

Onderzoekers bestuderen nu actief ziekten en aandoeningen waarvoor tot nu toe geen geregistreerde geneesmiddelen beschikbaar waren. Het gaat onder andere om 61 projecten voor de spierziekte ALS, 158 voor eierstokkanker, 19 voor sikkelcelziekte, 41 voor kleincellige longkanker en 26 voor septische shock. geneesmiddelen-200x200‘Personalised medicine’, waarbij persoonlijke kenmerken van de individuele patiënt de keuze bepalen welke behandeling wordt voorgeschreven, vormt een steeds groter aandeel in de pijplijn. Bij 155 klinische studies wordt gebruik gemaakt van zogeheten biomarkers: meetbare stoffen in het lichaam die als indicator voor bepaalde aandoeningen gebruikt kunnen worden.

Van de 5.408 nieuwe producten bevinden zich 2.164 in fase I, 2.329 in fase II en 833 in fase III (lees hier meer informatie over de verschillende fasen). Potentiële first-in-class behandelingen zijn goed voor 78 procent van alle producten in fase I, 69 procent in fase II en 45 procent in fase III. Het rapport toont met name bijzonder hoge percentages van potentiële first-in-class geneesmiddelen in neurologie (84 procent), psychiatrie en kanker (beide 80 procent) en diabetes (79 procent).

Het volledige artikel leest u op de website van Pharma Times.

Bron: Nefarma
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen