48 miljoen naar nieuw hart- en vaatonderzoek: ook UMCG-onderzoekers ..

Array

geld2Onderzoekers onder leiding van prof. Marten Hofker van het UMCG gaan onderzoek doen naar chronische ontstekingen in de darm en het ontstaan van hart- en vaatziekten. CardioVasculair Onderzoek Nederland (CVON), een initiatief van de Hartstichting, KNAW, NFU en NWO/ZonMw, heeft hiervoor circa 5 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld. In totaal wordt 48 miljoen euro door de initiatiefnemers en universiteiten geïnvesteerd in vijf nieuwe hart- en vaatonderzoeksprojecten van verschillende instellingen. UMCG-onderzoekers zijn ook betrokken bij onderzoek naar de oorzaken van hoge bloeddruk in de longen en onderzoek naar plotse hartdood.

Overgewicht is een van de belangrijkste oorzaken voor hart- en vaatziekten en gaat samen met bekende risicofactoren, zoals type 2 diabetes, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol- en vetgehalte in het bloed. De gemene deler van deze risicofactoren is de aanwezigheid van een milde, maar progressieve vorm van ontsteking. Mensen met ernstig overgewicht hebben zo’n chronische ontsteking, doordat het samenspel tussen darm, lever en het vetweefsel bij hen is verstoord. Waarschijnlijk hebben ze mede daardoor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Darmbacteriën
Onderzoekers onder leiding van prof. Marten Hofker (UMCG) en prof. dr. Mihai Netea (UMC Nijmegen) gaan onderzoeken of het samenspel tussen de bacteriën in de darm en het aangeboren afweersysteem in darm, vet en lever een centrale rol speelt in het ontstaan van hart- en vaatziekten als gevolg van ernstig overgewicht. Meer inzicht in dit samenspel zal leiden tot nieuwe voedingsmiddelen en anti- ontstekingstherapieën om hart- en vaatziekten te voorkomen. Daarnaast zullen er ook specifieke bloed- of weefselfactoren uit voortkomen, die gebruikt kunnen worden voor diagnose en het volgen van het ontstaan van hart- en vaatziekten.

bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen