Groenten en fruit steeds vaker zonder gif

groente en fruitSteeds meer groenten en fruit in de supermarkt zijn zonder landbouwgif. Dat blijkt uit de jaarlijkse gifmeter van Milieudefensie en foodwatch.
De metingen tonen aan dat veel telers groenten en fruit helemaal schoon in de winkel weten te krijgen. Groenten en fruit uit Nederland is relatief schoon. De producten in de supermarkt waar het vaakst gif op wordt aangetroffen komen van buiten Europa.

“Groenten en fruit zonder resten landbouwgif kan gewoon. We roepen de sector op om in te zetten op volledig residuvrij in de schappen. Er zijn teelten waarvoor dat nu al goed mogelijk blijkt te zijn”, aldus Klaas Breunissen van Milieudefensie.

Bloemkool
Van de groenten was bloemkool het schoonste product. Op 96 procent werd geen resten landbouwgif gevonden. De nummers 2 en 3, ui en courgette, bestaan voor zo’n 80 procent uit producten zonder resten gif. Sperzieboon en komkommer scoorden het slechtst.

Van het fruit waren kiwi en pruim de schoonste producten in de schappen. Beide scoorden ongeveer gelijk met 40 procent zonder gif en 60 procent met gif onder de wettelijke norm. Daarnaast waren ook peer, banaan, appel en druif zonder wetsovertredingen en gezondheidsrisico’s.

Het percentage gifvrij fruit is gemiddeld genomen wel een flink stuk lager dan bij groenten. De meest vervuilde fruitproducten waren mango, mandarijn en aardbei.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen