Hoge dosis opioïden verhogen risico op auto-ongeluk

opinie1-300x300Automobilisten die hoge doseringen opioïden gebruiken, hebben een hogere kans op een verkeersongeluk dan autorijders die lage doses opioïden gebruiken. Dat is de uitkomst van een studie gepubliceerd in JAMA Internal Medicine (2013; epub 14 januari).

Over de gevolgen van opioïdengebruik in het verkeer bestaan tegenstrijdige data. Of de dosering van de pijnstillers mogelijk een verklaring vormt voor de elkaar tegensprekende resultaten is niet eerder onderzocht, stellen Tara Gomes en collega’s van de University of Toronto. Zij voerden een patiëntcontrolestudie uit om hierover meer duidelijkheid te krijgen.

Voor het onderzoek selecteerden zij uit een database van het Canadese ziekenfonds patiënten aan wie tussen 2003 en 2011 opioïden voorgeschreven waren. Uit de meer dan 500.000 patiënten selecteerden zij 5300 patiënten die een verkeersongeluk hadden gehad en hiervoor waren behandeld op de Spoedeisende Hulp. Deze patiënten vergeleken de auteurs met gematchte controlepatiënten.

Wanneer werd gekeken naar alle patiënten was er geen verband zichtbaar tussen de dosis opioïden en de kans op een ongeval. Toen Gomes et al. echter inzoomden op de groep automobilisten was er wel een verband zichtbaar. Vergeleken met patiënten met zeer lage doseringen opioïden hadden patiënten met lage, gemiddelde, hoge en zeer hoge doseringen een verhoogd risico op een verkeersongeval, respectievelijk 21, 29, 42 en 23%. Artsen zouden patiënten kunnen waarschuwen voor een mogelijke afname van de rijvaardigheid bij gebruik van hoge dosis opioïden, aldus Gomes en collega’s.

De Nederlandse wet stelt dat een langdurige behandeling met een stabiele doses opioïden geen negatieve invloed heeft op de rijvaardigheid. Wel mogen personen gedurende de eerste 2 weken van de behandeling niet autorijden.

Bron: NTvG/(Bijdrage: Twan van Venrooij.)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen