Klanten genoeg

Array

Waarom zou je nog een nieuw verzorgingshuis bouwen? Die vraag stond eerder deze week centraal toen aanbieder Respect Zorggroep Scheveningen de feestelijke opening vierde van zijn nieuwe locatie Quintus. Een locatie waarin allerlei voorzieningen zijn getroffen die moeten aansluiten op wat de hedendaagse verzorgingshuisbewoner wenst, zoals domotica, een à la carte restaurant en een tv met internet, zodat het zorgdossier in het bijzijn van bewoners en familie kan worden besproken. Respect Zorggroep Scheveningen ziet Quintus als proeftuin voor de andere nieuwbouwprojecten die het in de pijplijn heeft.

Andere nieuwbouwprojecten? “Je kunt je afvragen waarom we dit doen”, zei bestuurder Frank Lentz, verwijzend naar de ontwikkelingen in de ouderenzorg, waarin zoals bekend het begrip extramuralisatie centraal staat. frankvanwijck2Maar Lentz had natuurlijk gewoon gelijk toen hij vervolgens stelde dat die nieuwbouw nog steeds heel hard nodig is. Niet alleen voor mensen in de laatste vijf jaar van hun leven, maar ook voor jongere mensen met bijvoorbeeld niet-aangeboren hersenletsel of dementie op jongere leeftijd. De verantwoording van Lentz: “De huisvestingsproblemen in de grote steden spelen een rol in het gegeven dat deze mensen toch vaak op intramurale zorg aangewezen zijn. Er is een groot tekort aan levensloopbestendige woningen.”

Staatssecretaris Martin van Rijn was aanwezig bij de opening van Quintus. Hij stelde in zijn toespraak dat het belangrijk is mensen te helpen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen, en als dat niet meer kan intramurale voorzieningen te bieden waarin het goed toeven is. “Op beide punten kunnen we ons afvragen of we het goed doen”, zei hij. De weg naar ‘beter’ is lang en moeilijk begaanbaar, vooral in tijden van crisis waarin gemeenten fors moeten bezuinigen. Vooralsnog zal Respect Zorggroep Scheveningen klandizie genoeg hebben.

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer dagelijks een weblog bij op de website van Arts en Auto. Deze column en andere columns van Frank van Wijck werden eerder geplaatst op Arts&Auto

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen