Doe mee aan onderzoek over roosters en werktijden

Array

Onregelmatige werktijden typeren de zorg. Hoe gaat jouw instelling of leidinggevende om met het maken en aanleveren van roosters? Is er ruimte voor jouw eigen inbreng? En hoe ervaar jij de werktijden en werkuren? Houdt jouw instelling ook rekening met wensen en privé-omstandigheden? V&VN doet  onderzoek en vraagt jouw mening.

Doe mee met het onderzoek `Roosters en werktijden in de gezondheidszorg’.

RechtspraakWetboek-300x240Feiten rond werktijden
In de Arbeidstijdenwet staat hoe lang werknemers in een bepaalde periode mogen werken en wanneer ze recht hebben op pauze of rusttijd. Deze wet bevat onder meer regels over werken op zondag, nachtdiensten, Oproepdiensten en aanwezigheidsdiensten. Deze gelden voor iedereen van 18 jaar of ouder  die voor een werkgever werkt, dus ook voor stagiairs, uitzendkrachten en gedetacheerden. In de CAO staan vaak nadere afspraken rond werktijden.

Werknemers moeten er zelf op letten dat de regels rond werk- en rusttijden worden nageleefd. Zij kunnen hun werkgever aanspreken als dit niet gebeurt. Werknemers kunnen ook hun ondernemingsraad informeren als zij vermoeden dat de werkgever de regels niet naleeft.

Meer informatie op de website van Rijksoverheid.

bron: V&VN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen