NPCF: spoedzorg kan beter georganiseerd worden

Array

Zorgverzekeraars gaan met ziekenhuizen in overleg hoe complexe spoedeisende zorg in minder, maar beter gespecialiseerde ziekenhuizen kan worden aangeboden. Dat zou de kwaliteit van de spoedzorg ten goede komen, en de kans op herstel van de patiënt vergroten. Patiëntenfederatie NPCF vindt het van groot belang dat patiënten die acute zorg van een Spoedeisende Hulp (SEH) nodig hebben, direct naar het meest passende ziekenhuis gaan. Dat is nog niet altijd het geval.

Verder weg en dichter bij
“Het is een goede zaak dat nu grondig wordt bekeken hoe de spoedzorg beter georganiseerd kan worden,” zegt Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF. “Spoedzorg voor patiënten met bijvoorbeeld een beroerte of een hartinfarct moeten zo snel mogelijk geholpen kunnen worden door een gespecialiseerd team dat 24/7 beschikbaar is. Dat hoeft niet in elk ziekenhuis aangeboden te worden, als de patiënt maar meteen op de juiste plek terecht komt. En voor minder complexe spoedzorg moeten patiënten in de buurt terecht kunnen. “De NPCF wil graag dat er per spoedvoorziening een loket komt: een huisartsenpost bij de spoedeisende hulp. Zo kan de patiënt snel doorverwezen worden naar de spoedzorg die het meest passend is.

npcfDuidelijkheid
Patiëntenfederatie NPCF vindt dat er openheid moet zijn over het aanbod en de kwaliteit van spoedzorg. “Het is nu niet altijd duidelijk wat de kwaliteit van een bepaalde SEH is. Je weet niet of je er terecht kunt in geval van een beroerte of alleen om een wond te laten hechten. Daar moet duidelijkheid over komen,” vindt Wilna Wind. Uit een meldactie die de patiëntenfederatie in 2012 hield bleek dat 78% van de deelnemers vindt dat er meer informatie moet komen over welke spoedvoorzieningen er zijn en wat men daar kan verwachten. Ook gaf 76% aan dat als een afdeling SEH geen goede kwaliteit van zorg biedt, ze het beter vinden als deze sluit.

bron: NPCF

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen