Vier eredoctoraten tijdens Dies Natalis

Array

logo Maastricht UMC+Tijdens de 37e Dies Natals van de Universiteit Maastricht op maandag 14 januari 2013 zijn vier eredoctoraten verleend, en wel aan Paul J. Crutzen (Max Planck Instituut voor Scheikunde in Mainz en Nobelprijswinnaar in de Scheikunde, 1995), Fred H. Gage (Salk Institute, Laboratory of Genetics), M. H. Pesaran (University of Cambridge, Economics), T.J. Pinch (Cornell University, Science and Technology Studies) en Feike Sijbesma (CEO en bestuursvoorzitter van DSM).
Voor meer informatie zie http://www.azm.nl/hetazm/nieuws/250418?view=Standard

Prof. dr. Hans Evers hoofdredacteur Human Reproduction
Gynaecoloog prof.dr. Hans Evers van het Maastricht UMC+ is per 1 januari 2013 de nieuwe hoofdredacteur van het wetenschappelijk tijdschrift Human Reproduction. Evers, hoofd van het Maastrichtse IVF-centrum, is momenteel adjunct-hoofdredacteur van het tijdschrift en oud-voorzitter van de European Society for Human Reproduction and Embryology (ESHRE), de uitgever van het tijdschrift. Zijn benoeming geldt voor een termijn van zes jaar.
Voor meer infomatie zie http://www.azm.nl/hetazm/nieuws/250152?view=Standard

Pieter Kubben in top-10 Internet Smart Doctors 2012
Neurochirurg in opleiding Pieter Kubben maakt ook apps voor zijn vakgebied voor smartphones en tablets. Die vielen al eerder op, maar op het einde van 2012 bleek hij nummer 4 te staan in de Top Ten Internet-Smart Doctors in the WORLD!
a href=”http://www.internetmedicine.com/2012/12/20/7027/” target=”_blank”>http://www.internetmedicine.com/2012/12/20/7027/

Onderzoek naar biologische vervangers van nitriet in vlees
Onderzoek laat zien dat de vleesconsumptie in de meeste EU-landen stagneert, met uitzondering van het ‘light en gezond’ segment. Een reden voor deze stagnatie lijkt te liggen in het feit dat de consument steeds meer denkt dat consumptie van vlees bijdraagt aan verhoging van het risico op kanker. Dat zou te wijten zijn aan de nitriet, die aan het vlees wordt toegevoegd ter verhoging van de houdbaarheid. Onlangs is een Europees onderzoek gestart naar nieuwe vleesverwerkende technologieën, gecoördineerd binnen de vakgroep Toxicogenomics van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. Dit project werkt aan nieuwe technologieën met innovatieve producten zonder of met sterk verminderd nitriet, en die aantoonbaar bijdragen aan een betere darmgezondheid.
Voor meer informatie zie http://www.azm.nl/hetazm/nieuws/250107?view=Standard

Jaarprijs Beatrixfonds voor Janneke Hoeijmakers
De Maastrichtse arts-onderzoeker Janneke Hoeijmakers (Neurologie) heeft op 11 januari 2013 tijdens het Prinses Beatrix Spierfonds Symposium Neuromusculaire Ziekten te Amsterdam de Jaarpijs Neuromusculaire Ziekten gekregen. Ze verdiende deze prijs voor haar onderzoek naar dunne-vezelneuropathie, dat als de beste wetenschappelijke publicatie op het gebied van spierziekten werd gekwalificeerd. Directeur van het Prinses Beatrix Spierfonds, Jan-Ite de Ruijter, reikte de prijs uit.
Voor meer informatie ziehttp://www.azm.nl/hetazm/nieuws/250653?view=Standard

Miljoenensubsidie voor Limburgse kenniseconomie
De Nederlandse overheid investeert de komende zes jaar bijna 4,5 miljoen euro in het verbeteren van de Zuid-Limburgse valorisatie-infrastructuur. Valorisatie staat voor het ‘vermarkten’ van kennis, oftewel het stimuleren van economische bedrijvigheid en andere ‘producten’ van kennis en innovatie. De Universiteit Maastricht is kartrekker van het ‘Valorisatieprogramma Zuid-Limburg, Ondernemen met Kennis, 2013-2018’, waaraan de subsidie is toegekend. Daarnaast bestaat het consortium uit het azM / Maastricht Universitair Medisch Centrum+, Zuyd Hogeschool, LIOF en Chemelot Campus BV. Samen gaan ze de komende jaren zorgen voor een snellere, betere vertaling van kennis naar de markt, waardoor de Limburgse kenniseconomie een vlucht kan nemen.
Voor meer informatie zie http://www.azm.nl/hetazm/nieuws/250695?view=Standard

Jan Kees Dunning ceo Maastricht Health Campus
De Maastricht Health Campus BV heeft per 1 februari Jan Kees Dunning aangesteld als CEO. Dunning is van mening dat de Maastricht Health Campus door de geografische ligging, de unieke kennisinfrastructuur en de actieve participatie van een groot aantal regionale partijen bij uitstek geschikt is om een leidende rol te spelen bij het vercommercialiseren van nieuwe medisch-technologische innovaties. Maastricht Health Campus zal daarmee de regionale economie een forse economische impuls geven. Daarnaast biedt de campus ook een basis tot samenwerking met buitenlandse partijen om de doelstelling van ‘smart solutions for healthier living’ te realiseren. Dunning kijkt er naar uit om een rol te spelen bij dit uitdagende en ambitieuze project.
Voor meer informatie zie http://www.azm.nl/hetazm/nieuws/250864?view=Standard

Overgewicht Buitenspel
Kinderen met overgewicht weer met plezier laten bewegen onder leiding van voetballers van het eerste elftal van MVV. Dat is in grote lijnen de opzet van het pilotproject Overgewicht Buitenspel, dat woensdag 16 januari van start is gegaan. Het betreft een gezamenlijk initiatief van het azM / Maastricht UMC+ en MVV Maastricht. Het project valt binnen het kader van ft kinderarts dr. Anita Vreugdenhil van het azM / Maastricht UMC+ in 2010 het Centrum voor Kinderen en Jong Volwassenen met Overgewicht (COACH: Center for Overweight Adolescent and Childeren’s  Healthcare), dat in 2010 door kinderarts dr. Anita Vreugdenhil van het azM / Maastricht UMC+ is opgericht.
Voor meer informatie zie http://www.azm.nl/hetazm/nieuws/250854?view=Standard

Fossiel in scanner Maastricht Studie
Een filmploeg van het VPRO-programma Labyrint heeft dinsdag 29 januari opnames gemaakt van het inscannen van een fossiel van de krijtvogel in een MRI-scanner van De Maastricht Studie. Dat is een grootschalig bevolkingsonderzoek naar het ontstaan van diabetes en andere chronische ziekten. Het fossiel is in bezit van het Natuurhistorisch Museum in Maastricht. Bedoeling van het onderzoek is om vast te stellen wat het verschil is in de manier van vliegen tussen de krijtvogel enerzijds en de Microraptor en de Archeopteryx anderzijds. De uitzending van Labyrint met het item over de Krijtvogel is op 3 maart om 19.50 uur op Nederland 2.

Het azM / Maastricht UMC+ beschikt sinds kort over een hybride operatiekamer (OK) en is daarmee als eerste Nederlandse kliniek in staat tal van operaties multidisciplinair uit voeren. De patiënt profiteert daarvan, aangezien er minimaal invasief (geen grote wonden) kan worden geopereerd, hetgeen het herstel na de operatie zeer ten goede komt.
Voor meer informatie zie http://www.azm.nl/hetazm/nieuws/251219

Nieuw aspect biologie verandert kijk op huidkanker
Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende tumor; jaarlijks worden er in Nederland naar schatting tussen de 20.000 en 50.000 gevallen geconstateerd. Het grootste deel hiervan kan operatief worden verwijderd. Idealiter zou dit echter zonder ingreep moeten kunnen, vinden dermatologen. Een therapie die het basaalcelcarcinoom bij de bron (de ontregelde genen) aanpakt, zou daarvoor een goede oplossing zijn, vinden Maastrichtse dermatologen. In het wetenschappelijke tijdschrift PLoS One beschrijven zij dat bepaalde epigenetische veranderingen daarin een mogelijke rol zouden kunnen spelen. Zij leiden in elk geval tot een beter begrip van hoe het basaalcelcarcinoom ontstaat.
Voor meer informatie zie http://www.azm.nl/hetazm/nieuws/251335

Auditieve hersenstructuur in kaart gebracht
Maastrichtse onderzoekers hebben voor het eerst in mensen aangetoond dat diep in het brein, in de ‘inferieure colliculus’, de zogenaamde ’tonotopische kaart’ bestaat. Ze gebruikten hiervoor geavanceerde fMRI-technieken (functional magnetic resonance imaging). Hoge-resolutiekaarten van de inferieure colliculus kunnen in de toekomst mogelijk gebruikt worden om de plaatsing van implantaten bij patiënten met gehoorschade te optimaliseren.
Voor meer informatie zie http://www.azm.nl/hetazm/nieuws/251448

bron: Maastricht UMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen