Impressie Agora: vele rollen, nieuwe kansen

Array

agoraWil iedereen die zich een ondernemer voelt over de blauwe lijn stappen?” roept Ann Kusters directeur van adviesbureau Raedelijn. Tientallen eerstelijnszorgverleners stappen zonder aarzelen over de streep. Daarmee kleuren ze direct het thema in van het jaarlijkse congres Agora,  Zorgprofessional van nu: vele rollen nieuwe kansen.

Nieuwe kansen
Het thema speelt dit jaar in op de vele rollen die de zorgprofessional heeft, en is ook bedoeld om te inspireren. Zodat ze de kansen die er liggen, zien en ook pakken. Bijna 300 eerstelijners reizen op 12 februari af naar stadion Galgenwaard in Utrecht. De 16 minicolleges zitten bomvol.

Schakelen tussen rollen
“Herkent u dat u als professional moet schakelen tussen veel rollen?” legt Ann Kusters de zaal voor. “Er wordt immers steeds meer van u verlangd. Vroeger was u gewoon zorgverlener, nu moet u ook onderhandelaar, projectleider, verandermanager, leider en ondernemer zijn. Kusters legt uit dat zij ook soms worstelt met de verschillende rollen. Zo bracht zij haar zoontjes ’s ochtends in verwarring toen ze vertelde dat ze vandaag ‘gastvrouw’  is op een soort feest. De deelnemers knikken instemmend.

Cross the line
In het midden van de zaal is een blauwe lijn getrokken. Als de muziek van I like to move it, move it door de luidsprekers schalt, steken op het teken van Kusters een voor een de beroepsgroepen over. “Wat een mooie diverse groep mensen bij elkaar,” roept Kusters, dat moet straks een hoop boeiende gesprekken opleveren.”

Leiderschap
Om de deelnemers echt op te warmen voor de minicolleges roept ‘de gastvrouw’ een paar stellingen. Daarmee geven ze fysiek antwoord op vragen als: Wie heeft een inspirende ervaring met de tweede lijn? Wie is actief op Twitter? Als de stelling: Wie voelt zich een leider, blijft een zijde van de zaal opvallend leeg. Dat verklaart wellicht waarom de twee minicolleges over leiderschap zo snel vol zitten.

Nieuwe contacten leggen
De heupen worden steeds losser en de gezichten meer ontspannen. Helemaal opgewarmd zoeken de eerstelijners de weg naar ‘hun’ minicolleges. Voor verdieping en inspiratie. Tijdens het Thaise buffet praten ze na of leggen ze nieuwe contacten, altijd een belangrijk onderdeel van Agora.

Spreker of cabaretier?
Afsluiter van het congres is veranderkundig Arend Ardon. Met een bevlogen verhaal balanceert hij tussen spreker en cabaretier. Met zijn messcherpe zinsnedenis hij herkenbaar en confronterend tegelijk. Hij neemt de zaal mee in zijn inzicht -verkregen op een anti-slipcursus – dat als het spannend wordt, onze automatische piloot het overneemt en leert ons dat de ander ook kan denken. Met de woorden “You are not stuck in traffic. You are traffic”, laat hij de zaal geinspireerd, geraakt en peinzend achter.

Recente artikelen