Vruchtbaarheidsbehandeling onverstandig bij vrouwen met overgewicht

dikVrouwen met overgewicht (obesitas) hebben veel meer moeite om zwanger te worden dan vrouwen met een normaal gewicht. Ook treden door obesitas tijdens de zwangerschap vaker complicaties op. Onderzoek van UMCG-promovendus Walter Kuchenbecker laat zien hoe belangrijk het voor deze vrouwen is om af te vallen als zij zwanger willen worden. Kuchenbecker werkt als gynaecoloog in de Isala klinieken te Zwolle. Hij promoveert op woensdag 27 februari aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Veel vrouwen met obesitas en verminderde vruchtbaarheid hebben grote moeite om af te vallen en houden zich slecht aan gestructureerde leefstijlprogramma’s (gezond eten, regelmatig bewegen), zo stelt Kuchenbecker vast. Zij hebben moeite om gewicht te verliezen en staken vaak hun pogingen om hun leefstijl te verbeteren. Omdat bij vrouwen met ernstig overgewicht veel meer zwangerschapscomplicaties optreden, zouden zij geen vruchtbaarheidsbehandeling aangeboden moeten krijgen, aldus de promovendus. Fertiliteitklinieken zouden deze vrouwen intensieve begeleiding moeten aanbieden om alsnog af te vallen.

Toename van buikvet en vooral het vet om de darmen (intra-abdominaal vet) spelen een belangrijke rol in de vrouwelijke vruchtbaarheid. Bij vrouwen die niet ovuleren en het polycysteus ovarium syndroom hebben, leidt afname van intra-abdominaal vet tot herstel van de ovulatie, zo stelt Kuchenbecker verder vast. Ook concludeert hij dat het meten van intra-abdominaal vet met behulp van echografie een betrouwbare, goedkope en op veel plaatsen beschikbare manier is om de effecten van intra-abdominaal vet op de voortplanting bij vrouwen te bestuderen.

Curriculum Vitae
Walter Kuchenbecker (Zuid-Afrika, 1962) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Pretoria. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Obstetrie en Gynaecologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Kuchenbecker werkt als gynaecoloog in de Isala klinieken te Zwolle. De titel van zijn proefschrift is “Obesity and female infertility”.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen