De OK als Academische Afdeling

Array

Patiënten die een operatie moeten ondergaan, zijn hier vaak lang mee bezig. Een gemiddeld zorgpad kan wel acht tot tien weken duren. Prof. dr. Hein Gooszen is ervan overtuigd dat dit teruggebracht kan worden naar een dag. Om deze ambitie in de komende vijf jaar gestalte te geven, worden vier operatiekamers ingericht als broedplaats van innovatie.

Binnen dit operatiekamercomplex, dat uniek is in de wereld, werken onderzoekers en clinici van het UMC St Radboud, technische universiteiten en bedrijven samen met patiënten aan het binnen een dag behandelen van onder andere prostaatkanker, borstkanker, kanker in het hoofd/halsgebied en van de inwendige vrouwelijke geslachtsorganen. De operatiekamer is een van de meeste complexe en kostbare onderdelen van het ziekenhuis. Technologische innovatie en veiligheid staan continu hoog op de agenda. Niet zelden op gespannen voet met elkaar. Kostenbeheersing, verantwoorde technologische innovatie en patiëntveiligheid zijn dan ook de drie grote uitdagingen voor de operatiekamer van de toekomst.

operatiekamerBeschrijving
Prof. dr. Hein Gooszen (Zeist, 1948) is hoogleraar Academisering van operatieve processen, bij het UMC St Radboud. Hij specialiseerde zich tot chirurg in Leiden. Van 2004 tot 2009 was hij hoogleraar Chirurgie in Utrecht en hoofd van de afdeling Chirurgie. Hij was onder meer oprichter en bestuursvoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor maag-darm-chirurgie. Als hoogleraar Academisering van operatieve processen zal dr. Gooszen leiding geven aan het proces van academisering van de afdeling Operatiekamers in het UMC St Radboud. Dit zal resulteren in een volwaardige academische afdeling met kerntaken onderwijs, onderzoek en veiligheid in de patiëntenzorg. De processen van vernieuwing van organisatorische, logistieke en inhoudelijke aansturing van het complex van operatiekamers in het UMC St Radboud zullen in samenwerking met alle snijdende disciplines, de anesthesiologie en de radiologie, vorm krijgen. Het onderzoek is ondergebracht in het MITeC, het Medical Innovation&Technology expert Centre, een therapeutisch interventiecentrum in het nieuwe OK-complex, dat in samenwerking met technische universiteiten (Twente, Eindhoven) en grote bedrijven zal worden ingericht.

Datum donderdag 28 februari 2013
Tijd 15:00
Locatie De Vereeniging, Keizer Karelplein, Nijmegen
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
Spreker De heer prof. dr. Hein Gooszen (dubbeloratie met mevrouw prof. dr. M.M. Rovers)

bron: Radboud Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen