Ingelichte kankerpatiënt later minder kwalen

Array

(Ex-)kankerpatiënten die vinden dat ze goed geïnformeerd zijn over hun ziekte, hebben jaren later minder last van angst en depressies.
Ook vinden zij hun kwaliteit van leven op lange termijn beter dan patiënten die ontevreden zijn over de verstrekte informatie. Dat blijkt uit onderzoek van Tilburg University.

Promovendus Olga Husson analyseerde in samenwerking met Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) Eindhoven de ervaringen van 3080 huidige en voormalige kankerpatiënten.

gesprek-met-arts-200x200Een derde van hen kreeg naar eigen zeggen geen of weinig informatie van hun arts over verschillende aspecten van de ziekte. 31 procent zei onvoldoende te zijn ingelicht over de behandeling, 47 procent over de verwachte effecten en 55 procent over mogelijke bijwerkingen.
Verreweg de meeste patiënten waren niet te spreken over de nazorg: ruim vier op de vijf gaven aan daar geen informatie over te hebben gehad.

Kwaliteit van leven
”De patiënten met een hogere score op de tevredenheidsvraag gaven aan een hogere kwaliteit van leven te hebben. 2 tot 10 jaar na de diagnose voelden ze zichzelf sociaal, fysiek en psychisch beter dan de patiënten die ontevreden waren over de behandelingsinformatie”, aldus Husson.

Ook hadden zij meer het gevoel dat de ziekte echt onder de controle was dankzij de behandeling. De kanker voelde bij hen van kortere duur, ze maakten zich minder zorgen en hadden het idee hun aandoening beter te begrijpen. Alleen bij patiënten met uitgezaaide kanker werd dat verband niet gevonden.

Husson pleit voor een persoonlijkere benadering van artsen naar patiënten, waarbij artsen ook op de specifieke informatiebehoefte van een patiënt letten. ”Dat kan zorgen voor een verbetering van de tevredenheid van de patiënt en andere positievere uitkomsten.”

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen