Verbetering diagnostiek in klinische psychotherapie

Array

Beschrijving
Wubbo Scholte toetste de klinische bruikbaarheid van verschillende vormen van psychologisch onderzoek bij patiënten met een persoonlijkheidsstoornis met als doel verhoging van de kwaliteit van psychodiagnostiek in de klinische psychotherapie. Hij onderzocht of persoonlijkheidstesten het behandelresultaat en therapieverstorend gedrag kunnen voorspellen.

Scholte ontdekte dat met de wereldwijd meest gebruikte persoonlijkheidstest (MMPI-2) vooral impulsief en agressief gedrag tijdens de behandeling voorspeld kon worden. De uitkomst van de behandeling was minder goed te voorspellen. De vraag is daarom voor welk doel persoonlijkheidstesten bij de aanvang van de behandeling gebruikt kunnen worden, om te selecteren of om met de cliënt te bespreken wat er te verwachten valt tijdens de behandeling.

promotie1-200x185Biografie
Wubbo Scholte (Nieuwleusen, 1957) studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Hij werkte onder meer als maatschappelijk werker, docent, psycholoog, behaalde zijn registratie als Psychotherapeut en trad in 1996 in dienst van het Centrum voor Psychotherapie van de Gelderse Roos (nu Pro Persona). Hier startte hij zijn promotieonderzoek. Scholte is nu hoofd zorgprogramma Persoonlijkheidsstoornissen van Pro Persona en betrokken bij de opleiding psychotherapie van het SPON te Nijmegen. Het promotieonderzoek werd begeleid vanuit het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit.

Datum dinsdag 26 februari 2013

Tijd 15:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Sociale Wetenschappen

Promovendus de heer drs. W.R. Scholte

Promotors  prof. dr. R. Verheul, prof. dr. G.J.M. Hutschemaekers

Copromotors dr. B.G. Tiemens

Titel promotie Personality Assessment in Inpatient Psychotherapy. The predictive validity of personality inventories for psychotherapy outcome and therapy-disruptive behaviors

bron: Radboud Universiteit Nijmegen

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen