Verplichte meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling

Array

Alle logopedistenpraktijken moeten in 2013 beschikken over een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.
De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling helpt om mishandeling vroegtijdig te signaleren en heel praktisch te bepalen wat je er als professional tegen kunt doen.

De inspectie ziet 2013 als het jaar waarin de praktijken de verschillende aspecten rondom de meldcode op orde moeten brengen in hun praktijk. De inspectie zal indien sprake is van een calamiteitenmelding in haar oordeelsvorming meenemen of zorgverleners gehandeld hebben conform de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.Welke sancties zijn er als de meldcode niet wordt nagekomen? Inspecties en gemeenten kunnen aan zelfstandige beroepsbeoefenaren die geen code hanteren, een dwangsom opleggen of een aanwijzing geven (strafmaatregel). Volgens de staatssecretaris heeft een professional niets te vrezen van het tuchtrecht zolang hij de stappen van de code volgt en daarmee zorgvuldig handelt.

kindermishandeling1Wat moet u weten?
In 2011 is de meldcode voor logopedisten op het openbare deel van de website van de NVLF geplaatst. Zorg dat u op de hoogte bent van het stappenplan dat gevolgd wordt bij een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling. Kijk hiervoor onder kwaliteit/ instrumenten/ richtlijn. De NVLF biedt ook een scholing aan over dit onderwerp.

Scholing
Een scholing over de meldcode is gepland op maandag 8 april van 15.00 tot 17.00 in Woerden. Aanmelden kunt u via het blauwe deel van de website onder ledenportaal, aanmelding evenementen.

bron: NVLF

 

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen