NWO honoreert drie aanvragen VUmc-ers

Array

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft binnen het programma Investeringen NWO-middelgroot drie aanvragen van VUmc-ers heeft gehonoreerd. Dit subsidieprogramma is bedoeld voor de aanschaf van apparatuur en het opzetten van dataverzamelingen. In totaal ontving NWO 69 uitgewerkte aanvragen voor deze subsidieronde. Uiteindelijk werden 15 voorstellen gehonoreerd.

Ronald Boellaard en Guus van Dongen , beide hoogleraar bij de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde, ontvangen 1,2 miljoen euro voor de aanschaf van preklinische beeldvormende apparatuur. PET en optische beeldvorming leveren kennis over biologische processen op moleculair en cellulair niveau. CT en MRI, geven onder andere gedetailleerde informatie over anatomie en fysiologie. Een multimodale (PET, CT en MRI) beeldvormende preklinische faciliteit is daarom nodig om vooraanstaand fundamenteel en translationeel onderzoek te kunnen verrichten.

onderzoek2Neurowetenschapper Sander Groffen ontvangt 272.000 euro voor om een nieuwe methode te ontwikkelen om belangrijke hersenziekten te onderzoeken zoals mentale retardatie, autisme en depressiviteit. Met het nieuwe apparaat kan het effect van genmutaties op verschillende soorten signaaloverdracht tussen hersencellen worden gemeten.

Reina Mebius , hoogleraar moleculaire celbiologie en immunologie, ontvangt 275.000 euro voor de aanschaf van een ultramicroscoop. Met zo’n microscoop worden gekleurde weefsels in 3D geanalyseerd. Onderlinge cellulaire samenhang in zebravisjes, embryo’s of tumoren kunnen hiermee worden gevisualiseerd en geanalyseerd. Daardoor kunnen veranderingen in cellokalisaties, bijvoorbeeld als gevolg van mutatie of behandeling, nauwkeurig worden bepaald.

bron: VUmc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen